Basarabia, exerciţii de memorie colectivă


În seara zilei de 27 martie 2013, la Paris a avut loc Conferinţa ştiinţifică „Rolul Franţei în realizarea şi recunoaşterea internaţională a Unirii Basarabiei cu România la 1918”. Evenimentul a fost organizat de patru asociaţii ale diasporei românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Asociaţia Connexions Moldavie, Asociaţia Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Asociaţia Toţi Români şi Asociaţia Clubul Liberal Franţa.

Image

Invitatul de onoare al Conferinţei a fost dl Octavian ŢÎCU – doctor în istorie, conferenţiar, specialist în chestiunea Basarabiei, actualmente – Ministru al Tineretului şi Sportului din Republica Moldova. În alocuţiunea sa, dl Octavian ŢÎCU a prezentat o scurtă incursiune istorică în problematica legată de Basarabia, de la momentul ruperii sale din trupul Moldovei (1812) pînă în zilele noastre. În viziunea domniei sale, începînd cu sfîrşitul secolului al XVIII-lea, Moldova a fost un teritoriu în care s-au fondat şi au concurat mai multe modele de construcţii identitare. O analiză documentată a acestor construcţii identitare este singura în măsură să explice evoluţiile ulterioare din acest spaţiu, în contextul mutărilor de ordin geo-politic din întreaga regiune şi din întreaga Europă. Referitor la Unirea Basarabiei de la 27 martie 1918, remarcabil este faptul că acest eveniment s-a produs într-un context extrem de nefavorabil pentru România, atunci cînd mai mult de 2/3 din teritoriul ţării se afla sub ocupaţia trupelor germane şi cînd bandele dezorganizate şi anarhiste ale armatei ţariste ameninţau stabilitatea politică a statului. Totuşi, în pofida unor oscilări de moment, clasa politică din Basarabia a ştiut să facă alegerea corectă, şi să voteze Actul Unirii – fapt care s-a bucurat de întreaga susţinere a clasei politice din Regatul României. Trasînd o paralelă între momentele istorice 1918 şi 1991, dl Octavian ŢÎCU a remarcat faptul că acum 22 de ani, voinţa de reîntregire firească a fost mult mai puternică în stînga Prutului decît în România, şi că doar ezitarea politicienilor ajunşi la putere în urma Revoluţiei Române de la 1989 a împiedicat reproducerea unui proces similar cu cel din 1918. Referindu-se la recunoaşterea internaţională a Unirii, dl conferenţiar a subliniat rolul important jucat de Franţa, care urmărea la acea perioadă un scop bine definit: formarea unui „cordon sanitar” constituit din state naţionale puternice, în apropierea graniţelor Rusiei sovietice. Recunoaşterea internaţională a Unirii de la 1918 a fost apogeul diplomaţiei româneşti, iar sprijinul Franţei a avut un rol de primă importanţă în punerea în practică a clauzei privind reîntregirea României – clauză introdusă expres în sistemul de la Versailles.

Image

În a doua parte a Conferinţei, publicul a avut ocazia să adreseze invitatului de la Chişinău o serie de întrebări. Dezbaterile s-au axat pe problematica relaţiilor actuale între cele două state româneşti, pe parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova, şi pe necesitatea adoptării unei abordări responsabile, demitizate a istoriei, întru realizarea cît mai grabnică a aspiraţiilor pro-europene a poporului nostru.

(Comunicat furnizat de către organizatorii Conferinţei: Violeta GRIŢCAN, Dorin DUŞCIAC, Mihai DOBRIN)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: