Iulia Scavo (Goşea) – locul 5 la concursul Best Sommelier of the World!


Anul acesta, Concursul mondial de somelerie, aflat la a 14-a ediţie, s-a desfăşurat în Tokio (Japonia), sub coordonarea Asociaţiei Internaţionale a Somelierilor (ASI). La competiţie, au participat 60 de somelieri din cele 54 de ţări membre. România a fost reprezentată în concurs de către Iulia Scavo (Goşea), membră a Asociaţiei Somelierilor din România (ASR), care a reuşit performanţa de a se clasa pe locul cinci.

Iulia Scavo (Goşea), somelierul român cu cele mai multe victorii internaţionale în portofoliu

Iulia Scavo (Goşea), somelierul român cu cele mai multe victorii internaţionale în portofoliu

Iulia Scavo (Goşea) este şi membru al U.D.S.F. (Uniunea Somelierilor Francezi), profesând de mai mulţi ani într-un restaurant renumit din Monaco, dar în competiţiile internaţionale reprezintă România.

Recunoscută internaţional ca somelier „Grand Cru Classe”

(textul face parte din rubrica “România 100%”)

Românca Iulia Scavo (fostă Goşea) a reuşit performanţa de a se clasa astăzi, 29 martie 2013, pe locul al 5-lea la încheierea probelor pentru desemnarea celui mai bun somelier al lumii (Best Sommelier of the World). Somelierul Sergiu Nedelea, ambasador al Asociaţiei Somelierilor Europeni în România a declarat la primirea veştii că „este o reuşită remarcabilă, pentru care întreaga comunitate a somelierilor din România, dar şi toţi iubitorii de vin din ţară ar trebui să o felicite”.

Primele trei locuri au fost ocupate în ordine de reprezentantul Elveţiei, Paolo Basso, urmat de reprezentanta Canadei, Veronique Rivest şi de belgianul Aristide Spies. Candidaţii au fost supuşi mai multor probe scrise şi orale, pentru a li se testa cunoştinţele şi talentul în a recunoaşte şi descrie diferite tipuri de vin, în a potrivi şi servi vinuri cu feluri de mâncare, ca şi calităţile de a servi un vin într-o limbă străină.

La ediţia trecută a concursului, care a avut loc în Chile în 2010, Iulia a reuşit să fie aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume.

În 2012, Iulia Scavo  (Goşea) şi-a continuat intens pregătirea deşi devenise de curând mamă. Astfel, în vara anului trecut, ea s-a clasat pe locul al II-lea la cea de-a 15-a ediţie a concursului deţinătorilor titlului de „Master of Port”. La acest concurs, nu a mai participat nici un alt somelier din zona central- estica a Europei.

Ulterior, în localitatea Dunakiliti, din Ungaria, s-a desfăşurat, în octombrie 2012, primul concurs central-european de somelieri, competiţie unde Iulia a fost desemnată câştigătoare, devenind astfel cel mai bun somelier din Europa Centrala. De notat că ceilalţi concurenţi români s-au oprit în prima fază a concursului, unii dintre ei nereuşind să termine probele.

Iulia Scavo, după victoria din Ungaria, alături de doi colegi din ASR: Daniel Zottu (membru în juriu) şi Dan Alexandru (competitor şi el)

Iulia Scavo, după victoria din Ungaria, alături de doi colegi din ASR: Daniel Zottu (membru în juriu) şi Dan Alexandru (competitor şi el)

Contestată acasă de somelieri „la bag in box”, adică „Grand Cru Declasse” 

(textul face parte din rubrica “Pamflete: galeria cu monştri”)

În perioada 2008-2009, Iulia Goşea a încercat să revină acasă şi să profeseze aici. Ar fi putut avea şi aici o carieră strălucită, având ca atuuri şcoala franceză de somelerie pe care a absolvit-o, experienţa profesională din Franţa, Facultatea de Matematică absolvită cu brio la Paris, dar şi bogata cultura generală formată încă din familie (este fiica unui profesor universitar din Craiova). Pentru scurt timp, a lucrat ca somelier la Cramele Halewood şi a mai susţinut câteva prezentări remarcabile sub îndrumarea lui Doru Dumitrescu, preşedintele ASR, cel care a şi promovat-o, de altfel, încurajând-o să participe în competiţiile internaţionale.

Din păcate, în aceeaşi perioadă, Marian Timofti, un fost mecanic de tractoare, strecurat pe uşa din dos în comunitatea somelierilor români (fluturând diplome cu o autenticitate mai mult decât discutabilă, sau altele asupra cărora există mari îndoieli privind modului de obţinere) s-a trezit să îi conteste pregătirea profesională, încercând chiar să declanşeze un scandal de presă cu acest pseudo-subiect. Nu s-a astâmpărat decât atunci când i-am cerut să prezinte el primul diploma de absolvire a cursurilor cu durata de trei ani pe care susţinea că le-a urmat în Italia. Scandalul a fost stopat atunci, dar Iulia a părăsit definitiv România. Aici a rămas doar „combatantul” ei contestatar, să aburească pe cei care au avut timp să îl creadă (până s-au convins) cu pojghiţa sa subţire de cunoştinţe restrânsă doar la vinurile unei regiuni italiene.

Somelier "la bag in box", sau "Grand Cru Declasse", cu pretenţii de lider şi, mai nou (de fapt, iarăşi) şi de director de revistă. Hârtia suportă multe, dar tasse du vin-ul, nu!

Somelier “la bag in box”, sau “Grand Cru Declasse”, cu pretenţii de lider şi, mai nou (de fapt, iarăşi) şi de director de revistă. Hârtia suportă multe, dar tasse du vin-ul, nu!

Culmea performanţelor acestuia a fost autointitularea ca preşedinte al OSR-2011, o organizaţie prin care – un pic de ici, un pic de colo – îşi face rost de oleacă de-ale gurii şi de multă, foarte multă imagine umflată cu pompa orgoliilor nejustificate. Mai nou, respectivul are şi aspiraţii la studii superioare, deşi când scrie i se rupe mâna în pix, dar şi la titlul de formator de somelieri în zona Iaşilor, unde molodvenii, firi tolerante, rabdă orice. E lesne de înţeles ce somelieri poate forma unul care el însuşi este „la bag in box”: unii „de masă”, „de consum curent”, după chipul şi asemănarea lui.

Mai bine pentru Iulia Goşea, mai rău pentru noi. Culmea ironiei este că la primul concurs central-european de somelieri, din toamna trecută, în Ungaria, Iulia a câştigat primul loc, iar “elevii” detractorului său nu au trecut nici de calificări. Asta e diferenţa între un somelier „Grand Cru Classe”, cu diplome şi titluri muncite şi unul „Grand Cru Declasse”, unul „la bag in box”, împopoţonat cu diplome cel puţin dubioase.

Cu toate că s-a stabilit peste hotare, aşa cum demonstrează, Iulia Goşea continuă să păstreze ţara în suflet. Este un motiv în plus să fim mândri de performanţele ei şi să îi mulţumim pentru felul în care ea ne reprezintă în plan internaţional.

Aşa sabrează, fără să îndepărteze capişonul, un somelier "Grand Cru Declasse, la bag in box"...

Aşa sabrează, fără să îndepărteze capişonul, un somelier “Grand Cru Declasse, la bag in box”…

...şi aşa sabrează un somelier "Grand Cru Classe"!

…şi aşa sabrează un somelier “Grand Cru Classe”!

Advertisements

9 Responses

 1. Multumim,domnule Teris ! Asteptam de cativa ani sa se spuna adevarul despre acest impostor ,Marian Timofti. Intr-o lume cu Doru Dumitrescu,Stefan Stelian,Achim Laurentiu si alti somelieri cu experienta indelungata (inclusiv peste hotare), carisma si cunostinte foarte multe,e o JIGNIRE sa acceptam ca acest falsificator pe nume TIMOFTI sa apara pe sticla sau prin reviste.Ce formator,ce profesor cand el e un distrus,fara nici o experienta.Dati-i 3 mese sa vedeti ca nu stie cum se ia comanda si se serveste.Nu are habar de zonele viticole,de Franta,Spania,Germania,USA etc.Cat despre partea de ospatarie pe care ar trebui sa o stie,nu face diferenta intre servirea directa si cea indirecta.Ma bucur ca ati spus lucrurilor pe nume !

  • Aveti perfecta dreptate! Am un singur amendament de facut la cele scrise. Din lipsa unei informatii complete si corecte, am scris ca Iulia a devansat la Competitia din Ungaria cativa “elevi” ai impostorului. Gresit! Ieri, mergand la Goodwine, am vorbit cu cativa dintre acestia. Adevarul este ca Dan Alexandru este membru ASR, iar Stefan Stelian, desi pe atunci era membru OSR-2000 nu stiu cat, intre timp s-a lamurit cine este Timofti si si-a dat demisia. Vlad Muresan nu stiu daca mai este sau nu membru in OSR-ul asta fantoma. Dar nici nu prea are importanta, pentru ca oricare dintre ei ii poate fi profesor individului, nicidecum elev. Oricum, voi reveni cu un alt material prin care voi repara greseala fata de cei trei somelieri si autentici, si competenti. Sigur ca fiecare poate avea limitele lui, dupa cum are si domeniile in care exceleaza. Dar nici unul nu cauta sa se prezinte ca fiind altceva decat este. Deci pe curand, cu un nou material despre somelierii romani, indiferent ca lucreaza in tara, sau afara. Ca mai avem nume care fac cinste tasse du vinului romanesc… Imi vine acum in minte Florin Pastrav, dar mai sunt cu siguranta multi.

 2. N.B.: Pe acest blog, in principiu sunt acceptate toate comentariile. Fac exceptie cele in care expeditorul nu isi asuma identitatea reala, dand adrese de mail fictive, precum si cele in care limbajul nu este unul decent. Acest blog este unul de informare, nu unul despre viata particulara a nimanui. Am facut aceasta precizare in urma unui comentariu inept, cu urme de frustrare, in care expeditorul si-a atribuit identitatea unui mare director de imagine, iar mailul, din lasitate, era unul fals.

 3. Constat cu regret ca tot ceea ce trebuia sa fie un articol de felicitari si laude fata de valorile noastre.. este transformat in ATAC LA PERSOANA …. pacat de restul articolului…

  • Dvs. confundati atacul la persoana cu infatisarea realitatii dintr-un domeniu cu specific aparte. Tacerea, lasitatea si vehicularea altor interese decat cele ale comunitatii de iubitori ai vinului au permis acestui gen de forme de viata sa prolifereze. Daca doar tacem si aplaudam, pe munca specialistilor adevarati se vor sui profitorii si oportunistii gen Timofti.

 4. Timofti a “reusit” prin minciuni si alte tertipuri sa-ti faca o carcasa ,multi au tacut,multi l-au tratat ca pe un batranel si nu l-au contrat.Intre timp acest fals,incapabil somelier a ajuns sa se erijeze in profesor !Si daca pana de curand a avut probabil oameni in organizatie care l-au ponderat,anul acesta si-a arata adevarata fata,aparand in asociere cu producatorii de facaturi,ce ne-au otravit paharele in anii comunismului.Ce nu face omul pentru cativa banuti ?Cand nu ai verticalitate profesionala,cand nu stii meserie,te “prostituezi ” cu vinuri de coltul strazii.Cum e turcul ….si pistolul.Mi-e mila de acei copii si debutanti creduli ce au fost atrasi in OSR si care nu vad cat de manipulator si de incompetent e !

 5. Timofti e cazul clar al parvenitului,cu o imagine contrafacuta si cu lipsa oricarui continut.El nu e nici somelier,nici profesor si nici macar ospatar ! Asta se poate proba in orice moment,nu e nici un dubiu ! IMPOSTOR !Prin ceea ce face ,mai ales in anul 2013 isi arata fata adevarata !Locul lui e langa cei ce au distrus sistematic zeci de ani imaginea vinului romanesc,producatorii comunisti de facaturi ! Voba ceea romaneasca ,parafrazata “Facatura la facatura trage ! “

 6. In cazul acesta trebuie facut articol cu tema clara… nu o tot dam pe dupa colt cu titluri de genu si defapt avem alt scop, nu e corect … m-ai atras cu un titlu sa citesc stirea… si defapt e … pietre peste gard .. sau ASR vs OSR .. daca tot esti “profi” comunica clar …

  • Articolul este despre Iulia Gosea. Dar eu nu pot sa nu spun, cand vine vorba despre ea, cum a incercat acest Timofti sa isi bata joc de munca ei. Daca sunteti adeptul tacerii, este un punct de vedere, pe are vi-o respect. Eu unul nu pot fi cand rememorez cat rau mi-a facut acest individ. Si nu ma refer decat la chestiuni strict profesinale. Ca si-a permis sa intre si in viata mea de familie, asta e altceva, dar despre asta nu voi srie aici. Prin tacerea pe are o sugerati si profitand de toleranta, s-a si catarat acolo unde nu ii e locul.
   Iar articolul nu este deloc ASR vs. OSR. In primul rand nu tin partea nimanui, iar in al doilea rand, orice comparatie intre aceste organizatii ar fi jignitoare pentru Doru Dumitrescu.
   Oricum, am retinut sugestia dvs. si pe viitor voi cauta sa separ margaritarele de troaca porcilor. Pe undeva aveti dreptate: nici Iulia nu ar trebui apropiata de acest personaj fetid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: