Basarabia are nevoie de fapte, nu de contemplări nostalgice


Anul trecut am comemorat 200 de ani de la prima răpire a Basarabiei de către Rusia. Astăzi, 27 martie, sărbătorim 95 de ani de la ultima revenire la patria mamă a năpăstuitului teritoriu. Prilej să îmi reafirm convingerea că sunt mai mult decât suficienţi cei 24 de ani de contemplări nostalgice ale trecutului, mai ales că nici acela nu e suficient de bine cunoscut.

Cu Mircea Druc, la comemorarea lui Ion Buzdugan, la Cimitirul Belu, în 2012. Acţiune iniţiată de Maria Andronachi din Brânzeni, Edineţ, cu sprijinul Asociaţiei Românilor de PretutindeniImage

Cu Mircea Druc, la comemorarea lui Ion Buzdugan, la Cimitirul Belu, în 2012. Acţiune iniţiată de Maria Andronachi din Brânzeni, Edineţ, cu sprijinul Asociaţiei Românilor de Pretutindeni

Sunt bune şi comemorările, sunt bune şi sărbătorile, dar dacă între ele nu există faptele, mai mici sau mai mari, după puterea fiecăruia, totul e zadarnic. Şi când spun fapte, precizez că nu mai am nici o aşteptare din partea histrionilor care compun clasa politică şi de o parte, şi de cealaltă a Prutului. Cu ăştia m-am lămurit de mult. Pentru ei Basarabia nu este decât un cuvânt bun de rostogolit prin cuvântări goale de conţinut şi care nu au ca scop decât amăgirea unor posibili alegători. Dovadă e chiar ziua de azi, când toate televiziunile nu au transmis la Bucureşti decât jocurile murdare din lupta pentru putere. Nici o vorbă despre Basarabia, despre basarabeanul Vasile Stroescu, primul preşedinte al Parlamentului României Mari, sau despre oricare dintre membrii Sfatului Ţării înmormântaţi la Cernica şi la Belu.

Faptele trebuie să vină din partea fiecăruia dintre noi şi, pe cât posibil, să nici nu fie semnate. Cu cât vom sta mai mult uniţi unul lângă celălalt, cu cât vom schimba mai multă informaţie între noi, cu atât va fi mai aproape ceasul reîntregirii. Pentru asta nu trebuiesc neapărat investite averi. E suficient ca românii de pe fiecare mal de Prut să meargă şi să viziteze celălalt mal de Prut lăsând acasă prejudecăţile. E suficient ca fiecare să îşi facă prieteni dincolo de sârma ghimpată, să îşi trimită reciproc copiii la studii, sau măcar în vacanţe în familiile acestor prieteni. Restul vine de la sine. Ce-i drept, basarabenii, la fel ca în 1918, au avut ei prima iniţiativă. Ei au trecut şi trec în continuare Prutul să facă aici studii, vacanţe, sau măcar mici excursii de două-trei zile. Din partea astălaltă, lucrurile merg mai greu. Şi aici trebuie lucrat cu puterea fiecăruia. Ştiu că este greu să speli otrava propagandei ruseşti care, prin cozile de topor din presa românească, a aruncat tone de mizerii despre basarabeni în percepţia celor din dreapta Prutului. E greu, dar nu e imposibil!

Chişinăul seara

Chişinăul seara

Trăim în secolul XXI când informaţia circulă mult mai repede şi mai greu de cenzurat decât în 1918. Dacă atunci s-a putut, acum, în era internetului, de ce nu? Cel puţin eu mă bucur că am reuşit ca fiul meu, născut în Bucureşti, să facă grădiniţa la Chişinău şi să primească o educaţie cel puţin la fel de bună (eu cred că chiar mai bună). Acum are 10 ani şi se conştientizează deja a fi român basarabean, chiar dacă trăieşte şi învaţă la Bucureşti. Iar cel mai bun prieten al lui este Victoraş din Chişinău cu care vorbeşte şi se joacă zilnic, folosind webcamera şi internetul. Sper să îşi lărgească acest cerc de prieteni. Dacă ar face aşa cât mai mulţi români, ar conta din ce în ce mai puţin ce vrea şi ce nu vrea cuplul Merkel-Putin, sau oricare din politicienii noştri.

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi

În Basarabia de azi există câteva publicaţii care au demonstrat zilnic în ultimii douăzeci de ani că luptă sincer pentru conştiinţa naţională a românilor basarabeni. Ştiţi cât de util ar fi un minim gest de a trimite câţiva bani pe adresa redacţiei pentru a abona măcar 5-10 copii din satele Basarbiei la aceste publicaţii? Gândiţi-vă că, oricât de săraci am fi, merită să renunţăm la ţigări, sau la bere timp de o lună pentru ca cel puţin câţiva copii basarabeni să poată citi şi altceva decît şi-ar dori interesele Rusiei să citească. De exemplu, 10 abonamente anuale la revista Natura (http://www.facebook.com/Natura.md) costă numai 50 euro. Dacă vi se pare mult, faceţi mai puţine, dar faceţi ceva. Şi mai sunt şi alte publicaţii utile acelor copii.

Una din cascadele de la Ţâpova, unde este şi un complex monastic rupestru, dar şi o frumoasă mânăstire

Una din cascadele de la Ţâpova, unde este şi un complex monastic rupestru, dar şi o frumoasă mânăstire

Vine în curând vremea vacanţelor, vremea când „ne aşternem sub streaşina drumului”, aşa cum spunea Alecu Reniţă, cel mai important jurnalist de mediu şi turism din spaţiul românesc de azi. Încercaţi să ieşiţi din şablonul atât de tocit al ofertelor de concediu pe aiurea. Treceţi măcar o dată în viaţă Prutul. Cu un cost minim, mult mai mic decât în ţară, puteţi să vă bucuraţi ochii şi sufletul de Valea Nistrului, de rezervaţiile de la Saharna, Ţâpova, Pădurea Domnească, sau Plaiul Fagului, de complexele rupestre de la Socola, sau de la Orheiul Vechi. Puteţi vizita cele mai mari pivniţe de vin din lume, la Cricova şi Mileştii Mici, vă puteţi bucura de ospitalitatea plină de farmec a ţăranului basarabean. Şi puteţi uita liniştiţi poveştile despre rackeţi ori alte însăilări asemenea. Acele episoade ţin demult de trecut. Eu unul am trăit cinci ani acolo şi am străbătut Basarabia şi cu maşina, şi cu autobuzul, şi cu căruţa, şi pe jos. Nimeni nu mi-a făcut altceva decât să mă primească cu prietenie. Dacă sunteţi la primul drum în Basarabia şi nu aveţi cunoscuţi care să vă îndrume, vă recomand agenţia de turism ILISTUR (http://www.ilis.md). Cu ei sunteţi în maximă siguranţă şi găsiţi cele mai bune oferte.

Pivniţele Cricova

Pivniţele Cricova

Dacă veţi merge acolo veţi vedea ce artişti mari are Basarbia de azi. Actori, cântăreţi de toate genurile, scriitori, pictori şi sculptori care sunt mult mai apreciaţi peste hotare decât acasă. Puteţi veni acasă mult mai bogaţi cu suvenire într-adevăr de valoare, nu cu nu ştiu ce kitschuri culese de pe tarabele Bulgariei, Spaniei, sau Greciei. Dar cel mai important, puteţi veni acasă cu sufletul plin de adevărata imagine a Basarabiei de azi.

De abia după aceea putem vorbi despre mici gesturi făcute aici, pe malul drept de Prut. De abia după aceea putem merge să ne reculegem la mormintele marilor basarabeni care, în 1918, la 27 martie, au votat în Sfatul Ţării actul sfânt al Marii Uniri.

Socola, complex rupestru, despre care în sec. X, împăratul bizantin Constantin Porfirogenetul spunea că este cel mai mare oraş rupestru de pe Nistru. Complexul, pe două-trei nivele, se întinde pe circa doi kilometri. FOTO: dr. EUGEN BÂZGU, director Muzeul Satului din Chişinău.

Socola, complex rupestru, despre care în sec. X, împăratul bizantin Constantin Porfirogenetul spunea că este cel mai mare oraş rupestru de pe Nistru. Complexul, pe două-trei nivele, se întinde pe circa doi kilometri. FOTO: dr. EUGEN BÂZGU, director Muzeul Satului din Chişinău.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: