Pipe cât pentru un întreg muzeu


L-am cunoscut pe Karl Robert Perko într-o zi ploioasă de mai, la Mangalia. Ne adăpostisem sub aceeaşi copertină. Figura sa pitorească, cu mustăţile răsucite cu grijă, pipa în colţul gurii şi cu mâna pe un baston cu mâner de argint era greu să nu atragă atenţia. Mi-a fost imposibil să rezist tentaţiei de a intra în vorbă cu el. Era evident că sub o astfel de înfăţişare se ascunde un om deosebit şi nu m-am înşelat.

Image

Robert Perko s-a născut în 1944 la Arad, într-o familie de intelectuali. Părinţii săi erau profesori universitari. Primii ani şi i-a petrecut în oraşul natal, unde a urmat cursurile şcolii de arte şi meserii.

Atracţia zărilor albastre

Ulterior a migrat spre malul mării, unde, după absolvirea Şcolii Militare din Constanţa, s-a îmbarcat timp de un an pe un vapor al Marinei Militare din Mangalia. Din îmbinarea gustului pentru zările albastre şi vocaţia de om de artă, a rezultat o carieră de pictor marin, iar ulterior, la Muzeul Marinei din Constanţa a lucrat ca pictor restaurator.

Ruperea de meleagurile natale

În 1980, părinţii săi au emigrat în Germania. În „bunul” obicei communist de „stârpire” a „trădătorilor” până la ultima spiţă, Robert Perko a fost dat afară din marină. A lucrat o vreme ca pictor decorator la IAPIT, apoi a intrat în învăţământ. În 1988 îşi depune actele de emigrare în Germania, ocazie pentru regimul comunist de a-l mai „pedepsi” încă o dată, fiind dat afară din învăţământ, iar până la plecarea în Germania trăind doar din fotografiile realizate.

Image

În sfârşit, în Germania! Dar nu înainte de a cunoaşte „plăcerile” lagărelor de triere, trecând prin patru astfel de instituţii. După un scurt periplu prin Teatrul de Opera din Kaiserslautern – unde semnează scenografia pentru opere celebre, printre care şi Othello – Robert Perko reuşeşte să câştige concursul pentru postul de restaurator de artă la Muzeul de artă „Teodor Zink”

Între timp, urmează Universitatea de arte frumoase din Darmstadt, secţia „Pictură şi grafică”. Diploma obţinută îi permite să ocupe postul de şef al secţiei de restaurare a muzeului, funcţie pe care o va păstra până la pensionare. O dată cu pensionarea, Robert Perko reuşeşte să-şi ţină promisiunea facută când a plecat din ţară: „Aşa cum am promis, m-am întors definitiv în ţară, acasă, pentru a putea îmbătrâni frumos lângă dulcea mea limbă românească pe care am iubit-o atât de mult în toţi aceşti ani de exil sufletesc”.

Pe lângă migăloasa muncă de restaurator dusă alturi de colectivul pe care l-a coordonat, Robert Perko s-a afirmat şi ca un valoros pictor, participând cu lucrările sale la peste 40 de expoziţii, pe aproape toate continentele lumii. Prima sa mare dragoste – marea -, se regăseşte în multe dintre picturile sale. În fiecare colţ de lume, pe unde i-au călcat paşii, a strâns pe pânză imagini preţioase. Ca o recunoaştere a operei sale, Robert Perko a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Europeni cu sediul la Bruxelles. Numeroase dintre lucrările sale se regăsesc în muzeele lumii sau în colecţii particulare. Experienţa de o viaţă a adunat-o in cele nouă cărţi de specialitate scrise în limba germană, iar împreuna cu doi dintre prietenii săi germani, profesori la Univesitatea din Darmstadt, a editat un curs de desen în 12 volume, pe care este gata să-l tipărească şi în limba română, pentru toţi aceia care vor să înveţe să deseneze corect şi – cum zice el -, cu plăcere!

Cu gândul la cei năpăstuiţi

Impresionat de soarta milioanelor de copii ce suferă de foame, impresionat de nenorocirea abătută asupra bolnavilor de SIDA, Robert Perko a dăruit multe dintre lucrările sale unor organizaţii de caritate, lucrările donate de el fiind vândute la licitaţii organizate în scopuri de binefacere în Spania, Italia, Germania, Franţa etc. De asemenea este autorul unui set de şase timbre editate de UNESCO în peste două milioane de exemplare iar banii rezultaţi din vânzarea acestora au ajuns de asemenea în programe de ajutorare a copiilor aflaţi în situaţii disperate.

Image

Pasiunea pentru pipă

Robert Perko este un pasionat fumător de pipă. Acest viciu s-a transformat, în timp, într-o neobosită căutare a unor exemplare deosebite de pipe. Încet, încet, colecţia s-a îmbogăţit cu noi achiziţii, în prezent aceasta numărând peste 400 de exemplare! Pipele au fost adunate din toate colţurile lumii şi reprezintă perioade diferite din istoria lumii. De asemenea, ele sunt realizate dintr-o mare varitate de materiale: lut, lemn de cireş, de tek, spumă de mare, metal şi… coceni de porumb. Da, aţi citit bine, colecţia lui Robert Perko conţine şi o astfel de pipă, folosită de americani în timpul războiului de independenţă. De asemenea, impresionează varietatea de forme şi de mărimi. De la pipe scurte ce pot încăpea uşor în orice buzunar (vezi cazul pipei americane din cocean de porumb) până la pipe imense, fabricate de meşterii danezi din una dintre cele mai dure esenţe, cea de tek. În colecţia sa găsim şi o pipă cu care cândva se fuma haşiş. Unele dintre cele mai valoroase exponate sunt nişte căuşuri de pipă, vechi de aproape 400 de ani, confecţionate din lut.

Image

Pasiunea de colecţionar a domnului Perko nu se limitează doar la pipe. Este de asemenea posesorul unei frumoase colecţii de icoane. Casa sa, transformată practic într-un muzeu ad-hoc, adăpsteşte şi alte exponate deosebit de interesante: vechi aparate de fotografiat, bastoane de promenadă (chiar Robert Perko foloseste un astfel de accesoriu, deşi, sigur, nu are nevoie de aşa ceva), mânerul unuia dintre ele fiind confecţionat din argint şi având respectabila vârstă de 300 de ani.

Image

Despre vin

Robert Perko nu se declară un cunoscător avizat al vinurilor. Asta în pofida faptului că în Germania a trăit într-unul dintre cele mai mari bazine viticole, cel din jurul oraşului Kaiserslautern. Preferatele sale sunt vinul roze de Bordeaux şi vinul de Porto. Dar marea sa nedumerire este legată de faptul că vinurile româneşti, deşi apreciate de germani, nu se prea găsesc în rafturile magazinelor. Iar atunci când totuşi dai de ele, sunt puse într-un loc mai ferit al raftului, parcă intimidate de vinurile mai celebre provenite din podgorii franceze, sau italiene, dar care, de multe ori,  nu sunt cu nimic mai presus de cele româneşti. Pe când lucra la muzeu, obişnuia ca din când în când să-i răsfeţe pe colaboratorii săi cu sarmale şi mămăliguţă. În acelaşi timp, firesc, pentru ca seara să fie în totalitate românească, trebuia să caute şi vinuri pe măsură.

Image

Text şi foto de Mihai Apolozan

(Un pretins poet persan,

Gură mare, spirit fin,

Uneori critic de vin).

Advertisements

2 Responses

  1. ce bine ar fi daca autorul acestui material ar evita, cumva, repetitiile… de exemplu, la “Pipele au fost adunate din toate colţurile lumii şi reprezintă perioade diferite din istoria lumii.” ar fi putut, fireste, daca l-ar fi dus mintea, sa inlocuiasca al doilea “lumii” cu, sa zicem, “istoria fumatului/fumaciosilor”…

  2. Aveti perfecta dreptate, dar nu mi-am permis sa intru pe textul unui clasic “persan”, mai ales ca e in viata al dracu’ desi se da din sec al XI-lea…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: