Ce înseamnă „Grand Cru Classe 1855”


Mulţi dintre cei care intră într-un restaurant cu pretenţii au auzit, poate, de expresia „Grand Cru”, atunci când vine vorba despre marile vinuri. Dar ce înseamnă ea de fapt şi în ce măsură este cu adevărat o garanţie a calităţii care să justifice şi preţul (deloc mic) – iată câteva „detalii” peste care mulţi sar cu nonşalanţă. Păcat! Dacă tot dăm un ban, să ştim măcar pe ce şi de ce îl dăm. Am avut această discuţie cu ceva vreme în urmă cu Cesar Filip, manager al Restaurantului „Ginger”, alături de bunul său prieten Doru Pencea, ambii cunoscuţi  împătimiţi ai vinului, în particular şi, în general, ai stilului de viaţă „gourmet”.

Cu toate căutările mele prin sursele tipărite, sau electronice de informaţii, nu am găsit nicăieri decât fragmente de informaţie. Cesar a reuşit să îmi expună subiectul într-un mod simplu şi succint. Motiv pentru care redau şi eu mai departe ceea ce mi-a relatat el, spre împărtăşirea acestui „cifru” tuturor celor care îşi pun aceeaşi întrebare. Mai ales că şi Cesar Filip, şi Doru Pencea sunt elevi ai eminentului profesor care a fost (ce trist sună timpul trecut în acest caz) Viorel Stoian.

Datele problemei de la care se pleacă sunt simple. „Grand Cru Classe 1855” este poate cea mai renumită clasificare făcută vreodată strict pentru vinurile franceze din Bordeaux şi a fost folosită pentru prima oară la Expoziţia Mondială de la Paris în 1855.

Nu orice „Grand Cru” e şi „Classe din 1855”

Criteriul principal folosit atunci pentru clasificarea vinurilor a fost pur şi simplu preţul mediu obţinut în aproximativ ultima sută de ani – asta da monitorizare şi tradiţie în calitate -, ţinându-se însă seama şi de situaţia actuală (pe atunci) a proprietăţii, cât şi de calitatea vinului.

Vinurile care s-au prezentat atunci, în 1855, la judecata juriului şi care au intrat în clasificarea structurată pe cele cinci categorii – de la „premiers”, la „cinquiemes” – au rămas bun intrate în rândurile acestei „nobilimi”. Evident însă că ele trebuie să îşi şi menţină acest standard, fiind în continuare monitorizate. Singura modificare a listei s-a făcut în 1973, când Chateau Mouton- Rothschild, Pauillac, a trecut din categoria “Deuxiemes crus”, în cea a „Premiers crus”. Mai specificăm că ordinea din interiorul fiecărei categorii nu este una valorică. S-ar putea ca ea să fi fost stabilită în ordinea prezentării. Cert este doar că nu reprezintă o ierarhie a calităţii în interiorul aceleiaşi categorii de „cru”.

Image

Anume această clasificare din 1855, care este şi astăzi încă valabilă, este cea care poate fi luată în consideraţie ca un argument pentru calitate. Trebuie însă să precizăm că e posibil ca, între cele care pur şi simplu nu s-au prezentat la clasificare şi la expoziţie, să fi fost şi vinuri poate cel puţin la fel de mari. Dar absenţa lor atunci, le-a exclus pentru totdeauna din lista exclusivistă a „Grand Cru Classe 1855”. Poate şi dintr-un sentiment de frustrare, poate şi din dorinţa de a repara greşeala neînscrierii atunci între candidaţii la clasificare, mulţi producă tori şi-au înscris ulterior pe etichete menţiuni de genul „Grand Cru”, „Grand Cru Classe”, „Premier Cru” ş.a. Că or fi bune, că or fi mai puţin bune, asta o decid consumatorii, pe riscul simţurilor şi al buzunarului lor. Certitudinea calităţii o dă însă numai inscripţia „Grand Cru Classe 1855”.

Clasificarea pentru Bordeaux din 1855

 

Premiers crus

Chateau Lafite-Rothschild, Pauillac

Chateau Latour, Pauillac

Chateau Margaux, Margaux

Chateau Haut-Brion, Graves

Chateau Mouton- Rothschild, Pauillac

 

Deuxiemes crus

Chateau Rauzan-Segla, Margaux

Chateau Rauzan-Gassies, Margaux

Chateau Leoville-Las Cases, St-Julien

Chateau Leoville-Poyferre, St-Julien

Chateau Leoville-Barton, St-Julien

Chateau Durfort-Vivens, Margaux

Chateau Lascombes, Margaux

Chateau Gruaud-Larose, St-Julien

Chateau Brane-Cantenac, Cantenac-Margaux

Chateau Pichon-Longueville, Pauillac-Margaux

Chateau Pichon-Lalande, Pauillac

Chateau Ducru-Beaucaillou, St-Julien

Chateau Cos d’Estournel, St-Estephe

Chateau Montrose, St-Estephe

 

Troisiemes crus

Chateau Giscours, Labarde-Margaux

Chateau Kirwan, Cantenac-Margaux

Chateau d’Issan Cantenac-Margaux

Chateau Lagrande, St-Julien

Chateau Langoa-Barton, St-Julien

Chateau Malescot St-Exupery, Margaux

Chateau Cantenac-Brown, Cantenac-Margaux

Chateau Palmer, Cantenac-Margaux

Chateau La Lagune, Ludon

Chateau Desmirail, Margaux

Chateau Calon-Segur, St-Estephe

Chateau Ferriere, Margaux

Chateau Marquis d’Alesme Becker, Margaux

Chateau Boyd-Cantenac, Cantenac-Margaux

 

Quatriemes crus

Chateau St-Pierre, St-Julien

Chateau Branaire-Ducru, St-Julien

Chateau Talbot, St-Julien

Chateau Duhart-Milon-Rothschild, Pauillac

Chateau Pouget, Cantenac-Margaux

Chateau La Tour-Carnet, St-Laurent

Chateau Lafon-Rochet, St-Estephe

Chateau Beychevelle, St-Julien

Chateau Prieure-Lichine, Cantenac-Margaux

Chateau Marquis-de-Terme, Margaux

 

Cinquiemes crus

Chateau Pontet-Canet, Pauillac

Chateau Batailley, Pauillac

Chateau Grand-Puy-Lacoste, Pauillac

Chateau Grand-Puy-Ducasse, Pauillac

Chateau Haut-Batailley, Pauillac

Chateau Lynch-Bages, Pauillac

Chateau Lynch-Moussas, Pauillac

Chateau Dauzac, Labarde-Margaux

Chateau d’Armailhac, Pauillac (sin. Mouton d’Armailhac sau Mouton Baronne-Philippe)

Chateau Du Tertre, Arsac-Margaux

Chateau Haut-Bages-Liberal, Pauillac

Chateau Pedesclaux, Pauillac

Chateau Belgrave, St-Laurent

Chateau de Camensac, St-Laurent

Chateau Cos-Labory, St-Estephe

Chateau Clerc-Milon-Rothschild, Pauillac

Chateau Croizet-Bages, Pauillac

Chateau Cantemerle, Macau

Advertisements

One Response

  1. O certitudine a unei anumite calitati, poate. O garantie ca dai de cine stie minunatie de vin, absolut nu. Clasificarea de la 1855 este depasita de foarte multa vreme, In continuare, sunt proprietati destule care performeaza sub asteptarile impuse de locul in clasificare. Rauzan-Gassies, Durfort-Vivens sau Desmirail, nu prea isi merita locurile. In acelasi timp. vinuri la Lynch-Bages, Pontet-Canet sau Grand Puy Lacoste, ofera mult peste nivelul la care sunt incluse cum. Nu mai spun de unele Cru Bourgeois-uri care au clar calitate de grand cru. Intr-o zi, va trebui revizuita aceasta lista, care a devenit cel mult un ghid, dar a incetat demult sa mai fie o biblie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Camelia Radulian

Poezie si proza

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: