De la menajeria cămătarilor, la menajeria jurnalistică


Am asistat ieri la unul dintre cele mai greţoase specatcole mediatice oferite de presa românească. Presa aia standartizată după criterii europene, americane, sau dracu mai ştie de pe unde luate. Toată ziua posturile au “tocat” pe toate părţile “subiectul” confiscării unei părţi din menajeria interlopilor Nuţu şi Sile Cămătaru.

Las la o parte spaţiul excesiv de mare acordat unei ştiri banale. Cu adevărat greţoşi, infecţi, au fost ştiriştii Antenei 3. Jurnalişti cu pretenţii de “prima ‘ntâi” pe piaţa media autohtonă, ba chiar mondială, respectivii au titrat amărâta asta de ştire cu supratitluri de genul “şocant!”. Ce o fi fost atât de şocant?! Mai ridicoli au devenit prin gura reporterizdelor (scuze, dar altfel nu poţi numi specia asta de gurnaliste) care miorlăiau isteric, din minut în minut, avertismente de genul: “vă prevenim: urmează imagini cu un puternic impact emoţional!”

Ce era atât de emoţional? Că nişte lei şi nişte urşi erau sedaţi ca să poată fi transportaţi… Nu erau nici ucişi cu sălbăticie, nici chinuiţi, nici jupuiţi de vii, nici aruncaţi de pe bloc. A fost o operaţiune absolut banală, obişnuită. Dar “meseriaşii” presei dâmboviţene au tratat subiectul cu maximă importanţă. S-a dezbătut îndelung şi problema leoaicei gestante care avea nevoie de… ecografie. Musai!

Image

Oare Mihai Gâdea nu vede ce se întâmplă pe lângă emisiunile lui, ale lui Carmen Avram, Radu Tudor şi Mircea Badea? Totuşi e un post de ştiri, nu doar de talk shaw-uri, oricât de profesionist ar fi făcute astea…

Că, între timp, prin România şi pe lângă ea parcă se mai întâmplau nişte lucruri. Ruşii de la Mechel Câmpia Turzii, după ce şi-au însuşit pe daiboj o perlă a siderurgiei româneşti, au pus lacăt pe dugheană şi au lăsat pe drumuri câteva sute de oameni. Pentru cine nu ştie, acolo se producea până în 1990 celebra sârmă Otewa, România fiind între singurii trei producători mondiali, alături de Suedia şi – cum altfel! – Rusia. La alte companii de stat vin concedieri masive. Fondurile europene sunt sublime, dar nu sunt absorbite, pentru că prea puţini mai au forţă şi încredere să mai facă proiecte. Procurorii şefi la Parchetul General şi DNA tot nu sunt numiţi. Băsescu continuă să menţină tensiunea politică ceea ce menţine instabilitatea economică. Ungurii îşi fac de cap, Europa ne “toacă” în scandalul cărnii de cal, la Chişinău noul director al ICR, Nechita Danilov, încearcă să spele ruşinea făcută de predecesorul său sovietofil. Dar cine să discute aceste subiecte care nu au nimic “şocant” şi nici măcar nu sunt susţinute de imagini “cu puternic impact emoţional”?

Senzaţia generală este că am ajuns o ţară de coafeze care comentează între două cliente prima pagină a tabloidelor imbecilizante: “Auzi dragă! Au sedat bietele animale! Vai, le-o fi durut?”. Sau o ţară de valutişti indignaţi între două şmenuri: “Cum să iei dom’le leul din curtea omului? Gaborii dracului!”. Ar fi mers titlul “Camatarilor le-au fost luati leii! Au ramas numai cu euro…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: