Damigeana, planturoasa doamnă a pivniţelor


Este un recipient cu forme generoase, care nu ţine deloc la siluetă. Are o capacitate cuprinsă între 5 şi 50 de litri, cu un gât cu diametru de cinci centimetri. Ungurii zic că ar fi al lor, demizson. Italienii îl revendică drept damigiana. Mexicanii, spaniolizaţi, îi zic damajuana , afirmând că vine de la „Dama Juana of Tijuana”.

Damigeana de azi...

Damigeana de azi…

O sticlă magnum umflată de pretenţii

Ce este sigur, e că în pântecosul recipient se ascunde un cuvânt şmecher, care îşi revendică originea cu oportunism. Multe din aceste revendicări nu sunt susţinute decât de legende şi de potriveala după ureche. Oficial, însă, sunt trei revendicări care sunt susţinute şi de oarece argumente:

... şi Damme Jeanne de odinioară

… şi Damme Jeanne de odinioară

Prima: O tradiţională măsură engleză pentru lichide. Vasul ar fi de origine franceză, mai exact provensală, dar numele cică ar fi britanic, „Demi John” (jumătatea lui John) şi ar avea o capacitate de aproximativ un galon. Ca o paranteză, despre galon ştim că SUA auadoptat pentru galon un standard bazat pe galonul de vin şi care este definit ca fiind volumul unui cilindru de 6 ţoli diametru, având 230,907 ţoli cubici. Practic, galonul american de azi măsoară exact 231 ţoli cubici şi este echivalent cu 3,78541178 litri, această valoare fiind folosită pe plan internaţional. Deci, 10 galoane americane (internaționale) sunt echivalente cu 8,327 galoane imperiale de odinioară, mai mari cu aproximativ 20% decât cel american.

A doua: O sticlă mare de origine provensală numită „Reine Jeanne” şi apoi „Dame Jeanne” în onoarea Reginei Jeanne a Neapolelui. Ca o paranteză, ce poveste frumoasă este cea a reginei Jeanne… Amestecată cu istoria regilor angevini, cu Provence, cu multe, multe alte detalii picante. O poveste cu aroma, aş zice eu, de Shiraz (păcat că nu am bani nici măcar de o Frâncuşă!).  În fine, cică în 1348, regina Jeanne a vizitat un atelier de sticlărie din Provence. Muncitorii care tocmai suflau în ţevi, uimiţi de apariţia reginei, au suflat prea puternic şi aşa ar fi ieşit recipientul cu forme rubensiene.

A treia: Un termen de origine persană, provenit de la numele orașului Damaghan, celebru pentru industria de sticlă. Prin filieră franceză a pătruns apoi şi în alte limbi europene.

Dincolo de disputele etimologice, oricare i-ar fi orginiea, damigeana deserveşte perfect atât beciul ţăranului, cât şi pivniţele nobililor. E bună nu doar pentru vin, ci şi pentru distilate, pentru uleiuri şi pentru orice alt lichid, în general.

Advertisements

One Response

  1. da un beep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: