Armagnac: rafinamentul unui distilat „de autor”


În anul 2009, în Franţa se sărbătoreau 700 de ani de la atestarea oficială a unui distilat mai puţin cunoscut publicului larg, dar foarte căutat de connaisseuri: armagnacul.

Georges Nosella şi Pierre Tabarin prezentând rodul colaborării lor.

Georges Nosella şi Pierre Tabarin prezentând rodul colaborării lor.

În cadrul ceremoniei, Pierre Tabarin, preşedintele Asociaţiei Interprofesionale Armagnac, declara că, spre deosebire de cognac, „armagnacul nu se consumă în cluburile de noapte. Noi producem un distilat de autor, pentru gurmandul ataşat valorilor tradiţionale ale gastronomiei franceze, ataşat de produsele provenind dintr-o anumită arie geografică”.

În patria lui D’Artagnan

Regiunea Armagnac se află între râurile Adour şi Garonne, la poalele Pirineilor. Regiunii i-a fost acordat AOC (DOC) prin statut, în anul 1936. Aria de producţie oficială este de 160 km² şi este împărţita în trei districte:

  •  Bas-Armagnac;
  • Armagnac-Tenareze;
  • Haut-Armagnac.

Recent, a mai fost creat un nou apelativ, „Blanche d’Armagnac”, care a fost înfiinţat pentru a permite producţia şi exportul de brandy alb.

Imagine

10 soiuri, 800 de viticultori, producţie limitată

Armagnacul se produce în Gasconia, în sud-vestul Franţei. Este un distilat de vin făcut, de regulă, dintr-un amestec de 10 soiuri autorizate de struguri. Dintre acestea, principalele sunt Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard şi Baco 22A.

Soiul Ugni Blanc

Soiul Ugni Blanc

Spiritul final al armagnacului este format prin învechirea în Butoaiele de lemn de stejar în care este ţinut. În prezent există circa 800 de viticultori care produc armagnac şi care sunt asociaţi în cadrul Biroului Naţional al Interprofesioniştilor din industria Armagnacului (BNIA). De altfel, procesul de producţie este supravegheat de Institutul Naţional pentru Denumiri de Origine (INAO) şi BNIA.

Conform datelor BNIA, din cele 16 miliarde de sticle de băuturi spirtoase vândute anual pe plan mondial, Armagnacul vinde doar 6,5 milioane de sticle (în 2008). Astfel, cota sa de piaţă este de numai 0,04% din piaţa mondială a băuturilor alcoolice, comparativ cu 1% cât revine cognacului.

Câţiva stropi de istorie

Armagnac este cel mai vechi distilat din Franţa şi, în trecut, a fost consumat pentru beneficiile sale terapeutice. Prima sa atestare datează din anul 1310, când Vital Dufour, stareţul mănăstirii Eauze din regiunea Gers, din sud-vestul Franţei, a scris un text despre cele 40 de virtuţi ale armagnacului. Potrivit textului acestui călugăr, Armagnacul „ascute spiritul dacă este băută cu moderaţie”, „opreşte lacrimile”, „vindecă hepatita dacă este băută cu sobrietate”, „dezleagă limbile şi conferă îndrăzneală celor timizi”, „aplicată frecvent pe un membru paralizat, îl readuce la starea normală”, “face să dispară roşeaţa şi arderea  ochilor”, „vindecă guta, plăgile şi fistula, prin ingestie” ş.a.

Între secolele 15 şi 17, Armagnac fost vândut pe pieţele din Saint-Sever, Mont-de-Marsan şi Aire-sur-l’Adour. Ulterior, negustorii olandezi au început promovarea produsului prin comercializare la scară mai largă.

Cum arată o distilerie de Armagnac

Cum arată o distilerie de Armagnac

În prezent, armagnacul este considerat o băutură digestivă, însă profesioniştii din această industrie şi-ar dori ca el să fie consumat şi ca un aperitiv, însoţind o serie de preparate, sau chiar ca un cocteil, după succesul înregistrat de lansarea pe piaţă în 2007 a sortimentului „Blanche d’Armagnac”, incolor, îmbuteliat imediat după preparare, fără să fie lăsat să se învechească în butoaie de stejar.

Unele secrete de producţie şi de păstrare

În mod tradiţional, armagnacul este distilat o singură dată, ceea ce îi conferă, iniţial, un spirit mai puţin „lustruit” decât cel al  cogniacului, care este dublu distilat. Cu toate acestea, îmbătrânirea în butoaie de stejar înmoaie gustul, dezvoltă arome mai complexe şi o culoare arămie. În butoi pierde o parte din alcool şi din apă prin evaporare (fenomen cunoscut ca fiind un „tribut adus îngerilor”), fapt ce permite compuşilor aromatici să apară prin oxidare.

Când alcoolul ajunge la 40%, armagnacul poate fi transferat în butelii mari de sticlă (numite „Dame Jeanne”, adică damigeană), pentru depozitare. După încă un an de afinare la sticlă, armagnacul poate fi îmbuteliat pentru vânzare.

Armagnacul este comercializat sub mai multe clasificări ce se referă la vârsta brandy-ului constitutiv. O sticlă de trei stele, sau VS, este un amestec de mai multe armagnacuri care au stat cel puţin doi ani la îmbătrânire în butoi de lemn. Pentru VSOP, îmbătrânirea este de cel puţin cinci ani, iar pentru XO, cel puţin şase ani.

Ca orice distilat, armagnacul trebuie să fie depozitat vertical, pentru a evita deteriorarea dopului de către alcool.

Imagine

În România, Armagnac de foarte bună calitate găsiţi la Vinexpert, dar unul care să aibă şi un raport preţ-calitate excelent veţi găsi numai la Restaurantul Ginger din Bucureşti. Despre Armagnacurile şi Cognacurile lui Cesar Filip şi Doru Pencea, vorbim separat, că nici nu sunt puţine…

 

Somelier Bogdan Dumitrescu

Advertisements

One Response

  1. Interesantă prezentare. Întrebare întrebătoare. Plaiurile mioritice nu au cunoscut produse similare sau ne rezumăm la țuici mai mult sau mai puțin întoarse, tescovine sau alte alcoale din fructe, sfeclă ori cartofi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: