Rusofonii reînvie teroarea stalinistă în Basarabia!


Astă seară am primit de la dl. Dorin Dusciac din Paris, Franţa, un Apel semnat de către liderii a aproximativ douăzeci de asociaţii ale cetăţenilor moldoveni din Franţa, Italia, Canada, Germania, Irlanda şi Portugalia. Mesajul este cutremurător. Mă conformez rugăminţii de a-l difuza mai departe, dar nu fără a comenta că este inacceptabil ca în plin secol 21, într-o Europă modernă, cu pretenţii de civilizaţie, să mai existe astfel de minţi înnămolite în mentalitatea Evului Mediu timpuriu. Puroiul educaţiei sovietice, făcută cu Naganul şi knutul, încă nu a fost curăţat din minţile şterse ale ultimelor excrescenţe rămase în Basarabia. Efectul se vede pe ambele maluri de Prut: în dreapta ajung indivizi care reglează conturile dintre interlopi cu AKM-47, în stânga parlamentarii care nu convin foştilor ocupanţi se vrea a fi eliminaţi prin asasinat.
Indiferent de opţiunile politice, de opinii, de diferenţe de cultură, poziţiile nu se afirmă prin teroare. Nu am auzit, din 1990 încoace nici măcar un singur caz în care membrii activi, sau simpatizanţi ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia să fi fluturat vreodată astfel de soluţii fasciste faţă de opozanţii lor.
Riposta fermă a întregi societăţi civile este singurul leac, atâta timp cât autorităţile Republicii Moldova se dovedesc incompetente. Iar incompetenţa lor are evident rădăcina în aceeaşi mlaştină a ideologiei komuniste (cu “k” de la Kremlin) din care apar şi astfel de monştri.

Acum patru zile, Ana Guţu, deputat liberal la Chişinău, susţinea că a fost ameninţată cu moartea. Mesajul venea din partea unor reprezentanţi ai minorităţilor naționale, vorbitoare de limbă rusă, ca urmare a iniţiativei parlamentarului ca statul să finanţeze doar şcolile cu predare în limba română.

“Dacă mai zici ceva despre minoritățile din Republica Moldova, îți ridicăm mandatul, te băgăm la pușcărie și acolo te vei sinucide dracului”, astfel sună mesajul pe care Ana Guţu  l-a primit.

Parlamentara a ţinut să le dea un răspuns autorilor, într-o postare pe blogul său. “A dori deliberat moartea cuiva – e intenție de crimă. Noi, majoritatea românească din Republica Moldova, tot avem drepturi. Nu ni le încălcați. Libertatea unui individ se termină acolo unde începe libertatea altuia. Suntem la noi acasă. Să ne respectăm reciproc” a scris deputatul.

Anterior ameninţării, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Ana Guţu a declarat că instituţiile de învăţământ cu predare în limba rusă nu ar trebui să fie finanţate din bugetul de stat.

Poate Ana Guţu nu are dreptate. Sau poate are. E greu de judecat o astfel de propunere venită din partea unui parlamentar care reprezintă majoritatea covârşitoare a populaţiei dintre Prut şi Nistru. O majoritate căreia cei care proferează azi ameninţări cu asasinatul îi interziceau până în 1990 şi dreptul la limbă, şi dreptul la identitate naţională.  E greu să te pronunţi. Dar este o propunere, o opinie politică. Şi chiar dacă ar fi greşită, chiar dacă nu convine unei minorităţi, ea nu se sancţionează prin crimă. Nu într-o lume civilizată!

Ceea ce uimeşte este lipsa de reacţie a SIS, a Procuraturii din R. Moldova. O lipsă de reacţie care se traduce prin complicitate cu autorii ameninţării. Şi asta este cel mai grav. Mai grav decât ameninţarea însăşi!

Opriți atacurile murdare împotriva deputatei liberale Ana Guțu!

Cu nemărginită îngrijorare, noi, reprezentanții Diasporei moldovenești din Franța, Italia, Canada, Germania, Irlanda, Portugalia am aflat despre recentele amenințări cu moartea care au fost adresate deputatei liberale Ana Guțu. Considerăm că acest lucru este absolut inadmisibil într-un stat care dorește să fie democratic, civilizat și care avansează pe drumul integrării europene.

Prin intermediul acestui mesaj, dorim să alertăm opinia publică și sursele de mass-media naționale și internaționale referitor la aceste metode murdare, de intimidare și de presiune psihologică, pe care le aplică unii exponenți auto-intitulați ai comunităților etnice conlocuitoare cu grupul etnic majoritar pe teritoriul Republicii Moldova. Înțelegem totodată că astfel de metode sunt proprii doar unor extremiști radicalizați marginali și ultra-minoritari, și nicidecum întregii comunități pe care aceștia pretind că o reprezintă. În acest context, ne exprimăm ferma convingere în privința desolidarizării minorităților etnice de aceste elemente interlope – veritabili impostori violenți și periculoși pentru întreaga societate.

Noi, cei plecați în țări străine, depunem efortul și ne integrăm în țările-gazde în care ne aflăm, inclusiv prin învățarea limbii statului în care locuim, și prin respectul pe care îl manifestăm față de locuitorii respectivului stat. La fel ar trebui să procedeze toți cei care locuiesc pe teritoriul țării noastre.

Republica Moldova este o țară cu veritabile aspirații europene și democratice. Progresul pe calea integrării europene nu poate fi posibil fără o integrare a tuturor cetățenilor țării în mediul în care aceștia locuiesc.

Semnatari :

Conducători ai Cluburilor Liberale din Franța (Gheorghe Bobeică, Dorin Dușciac, Veaceslav Meleca)

Asociația Culturală „Mihai Eminescu”, Paris, Franța (Margareta Luță)

Organizația Neo-Dacii, Strasbourg, Franța (Svetlana Pallady)

Comunitatea Moldovenilor din Québec, Montréal, Canada (Ala Mîndîcanu)

Asociația „Moldbrixia”, Brescia, Italia (Lilia Bicec)

Asociația Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, Paris, Franța (Gheorghe Furdui)

Societatea Moldovenilor din Germania, Berlin, Germania (Angela Mutruc)

Asociația „Dacia”, Roma, Italia (Vitalie Ciobanu)

Asociația „Connexions Moldavie”, Paris, Franța (Violeta Grițcan)

Liviu și Maliwan Valenas, jurnaliști, Germania

Comunitatea Basarabenilor „Moldova Vision”, Dublin, Irlanda (Sergiu Petrovschi)

Asociația Uniunea Interculturală, Paris, Franța (Liliana Roșca, Dorina Verdeș)

Centrul Diaspora Moldova, Veneția, Italia (Oleg Josanu)

Asociația Synergie Franco-Moldave, Paris, Franța (Lucreția Bârlădeanu)

Asociația „Gazeta Basarabiei”, Roma, Italia (Olga Coptu)

Asociația „Pro-Diaspora”, Lisabona, Portugalia (Olesea Tanașciuc)

Asociația „Connect Moldova”, Castelfranco Veneto, Italia (Ilona Miron)

Petru Băț, artist plastic, laureat al mai multor distincții în domeniu, Paris, Franța

Asociația „Baștina”, Padova, Italia (Alexandru Marcinschi)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: