Spionii Basarabiei, eroi condamnaţi la uitare (I)


Ideea acestei serii de articole mi-a venit în timp ce citeam câteva lucrări, ca documentare la romanul „Manuc, cămătarul de destine”. Mi-am pus întrebarea ce s-a întâmplat în Basarabia nu în 1812, ci în primii ani de după prima ei ocupare rusească. La fel, ce s-a întâmplat acolo în primii ani de după 1918? Nu ştiu de ce, dar mi se pare mult mai relevant pentru înţelegerea a ceea ce este acum Basarabia, să cunoaştem mica istorie, cea a faptului cotidian. Cum au reacţionat oamenii simpli, cei care au suportat direct efectele marilor decizii politice? Cum funcţionau autorităţile publice locale?

În acest context, mi-am pus întrebarea cine şi cum a condus Serviciile de Informaţii româneşti din Basarabia în perioada interbelică. Ei sunt cei care ar fi trebuit să afle primii şi să informeze conducătorii statului român despre pericolul sovietic, despre tragedia care avea să urmeze. Şi să le ofere şi soluţiile unor acţiuni prin care ea putea fi evitată. Au avut serviciile româneşti astfel de ofiţeri, sau nu? Şi dacă da, cine şi de ce le-a ignorat munca? Ei bine, au fost! Am găsit câteva biografii absolut sclipitoare, dar pe nedrept trecute azi în uitare. Atunci când vine vorba despre aşii serviciilor de informaţii româneşti remarcaţi de-a lungul timpului, o să vedeţi că lista pare cam prea scurtă. Suspect de scurtă…

Ar fi câteva explicaţii, dar nu inventarierea lor repară această nedreptate generată de multe ori de frustrările chiar ale adversrilor lor, umiliţi pe în confruntările de pe „frontul din umbră”, dar victorioşi în bătăliile câştigate de politicieni.

Pentru înţelegerea corectă a fenomenului, trebuie plecat de la înţelegerea unei realităţi: rolul serviciilor de informaţii se termină în momentul în care predau produsul muncii lor instituţiilor cu putere de decizie executivă din stat (Preşedinţie, sau Guvern). Dacă şi cum exploatează acestea informaţiile furnizate de servicii, acesta este un cu totul alt subiect. Şi, de multe ori – cel puţin în cazul României, de prea multe ori – oamenii politici au ignorat în luarea deciziilor informaţiile obţinute cu sacrificii de ofiţerii de informaţii. De multe ori nici nu mai contează dacă politicienii au procedat cum au procedat pentru că au fost proşti, corupţi, sau de-a dreptul trădători.

Dincolo de aceste consideraţii, cine vrea să înţeleagă corect istoria românilor, trebuie să înţeleagă că şi în acest domeniu, despre care mulţi vorbesc, dar foarte puţini îl cunosc, România a avut ofiţeri cu rezultate mai mult decât remarcabile. Indiferent de regimul politic, ei au fost în primul rând apărători ai valorilor naţionale supreme. Din nefericire, la fiecare întoarcere de regim politic, aceşti aşi ai informaţiilor au fost sacrificaţi, dorindu-se nu numai eliminarea lor fizică, dar şi ştergerea locului pe care ei îl merită în memoria colectivă.

România nu l-a avut numai pe celebrul Eugen Cristescu. Dumitru Zahiu, Zaharia Husărescu, Mihail Moruzov, Constantin Maimuca, Nicky Ştefănescu, Nicolae Doicaru, Mihai Caraman, sunt doar câteva dintre numele unor vârfuri ale informaţiilor româneşti. Pe lângă ei, lista poate fi cu siguranţă completată cu multe alte nume. Desigur că nu lipsesc şi marii trădători. De la Victor Precup, la Mihai Pacepa, sau Nicolae Militaru şi lista acestora poate fi completată. Important este că e mai scurtă decât cea a patrioţilor din serviciile de informaţii.

Un prim pas în reabilitarea locului lor în istorie este publicarea, în măsura în care arhivele permit accesul, a rolului fiecăruia. Fixarea valorilor în panteonul eroilor neamului, la fel ca şi ţintuirea trădătorilor în oprobriul public sunt determinante pentru construirea unui sistem de valori naţional care trebuie să transceadă fluctuaţiile de regim politic, sau de influenţe ale diverselor dominaţii străine.

În 1945, când au venit ruşii, un trădător ca Victor Precup a fost reabilitat, în timp ce Zaharia Husărescu era aruncat în temniţele comuniste. În 1989, când ruşii au ocupat din nou România, de astă dată alături de americani, trădătorul Militaru a fost reabilitat alături de catastrofalul Pacepa. În schimb au fost anatemizaţi generalii Doicaru şi Caraman.

Logica după care funcţionează serviciile de informaţii este, prin natura ei, una încâlcită. Secretul care defineşte activitatea lor, menţine adesea în anonimat mulţi eroi autentici. Meritele activităţii lor sunt preluate, de regulă, nemeritat, dar eficient, de diverşi oameni politici. Alteori, jocurile duble, specifice artei informaţiilor, alături de interesele de moment ale statului, pot transforma un erou în trădător, sau invers. Toate astea pot fi înţelese până la un punct. Dar vine o vreme când interesele care acoperă adevărul istoric îşi pierd actualitatea. Şi atunci este nedrept ca biografiile să nu fie scrise, ori rescrise, cu respectarea adevărului. Este nedrept ca un trădător ca Victor Precup să fie numit după 1990 cetăţean de onoare al Bacăului şi o stradă să îi poarte numele, iar Zaharia Husărescu să fie un nume uitat. Este nedrept ca un trădător ca Mihai Pacepa să fie reabilitat, iar un as de talia lui Mihai Caraman să fie anatemizat ca piesă a sistemului comunist.

(va urma)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: