In memoriam Mihai Macici: Mereu tânăr, dragul nostru domn Profesor!


Azi, la biserica Mavrogheni din Bucureşti, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celui care a fost Mihai Macici. Marele Mihai Macici! Incredibil de repede au trecut trei ani de la trecerea sa în nefinţă. În 2008, îi dedicam un număr al revistei „Wine & Spirit Club”, ca omagiu pentru împlinirea vârstei de 80 de ani. Iar acum…

Acum mă simt mult, mult mai singur. Prea mulţi dintre cei care au semnat pagini valoroase în acea revistă au trecut dincolo, în eternitate. Din păcate, starea sănătăţii nu mi-a permis să merg la slujba de pomenire. Şi tare rău îmi pare! Aş fi vrut să o revăd pe distinsa doamnă Magda Macici, pe care o bănuiesc mult mai singură decât mine. Voi trece cu siguranţă pe la dânsa, dar nu pot să îmi reprim câteva întrebări, recitind acele pagini din numărul omagial al revistei „Wine & Spirit Club”, din mai 2008.

Imagine

De-a lungul timpului, au fost peste 40 de cercetători care au elaborat lucrări neinteligibile şi deci nepublicabile, dar care au reuşit totuşi să le publice datorită „pieptănării” lucrărilor lor de către Mihai Macici, pe atunci director ştiinţific al I.C.V.V. Valea Călugărească. Câţi dintre ei au fost azi la slujbă, sau măcar au păstrat un moment de reculegere şi de recunoştinţă în memoria sa?

De-a lungul timpului, Mihai Macici nu a cules titluri ştiinţifice şi universitare. Biografia de nepot de frate al altui “mare” al acestui neam, al generalului-erou Macici, nu îi permitea. Şi nici nu avea timp, pentru că Mihai Macici scria. A scris câteva opere de referinţă şi în literatura de specialitate vitivinicolă, şi în cea de popularizare a culturii vinului. Pe temelia acestor informaţii distribuite tuturor cu rară generozitate, mulţi şi-au clădit afaceri care azi au succes. Câţi dintre ei s-au gândit serios la o reeditare, de altfel extrem de utilă?

În fine, sper că timpul le va aşeza pe toate şi, oricum, parcă nu e vremea de reproşuri acum. E timpul netezirii duioase a amintirilor frumoase despre dragul nostru domn Profesor Mihai Macici. Dincolo de regretul că l-am cunoscut prea târziu şi l-am pierdut prea devreme (câte nu mi-ar mai fi putut povesti!), eu am două astfel de amintiri din zilele când am avut onoarea să îi calc pragul casei ca oaspete.

Prima este legată de blândeţea cuvântului bun aşezat cu grijă alături de paharul cu vin bun oferit cu eleganţă din alte timpuri de doamna sa, mereu prezentă între rafturile pline de cărţi aşezate într-o ordine desăvârşit dezordonată. Şi astăzi cred că era un soi de cifru spre tainele Vinului pe care numai maestrul îl putea desface cu uşurinţă…

A doua amintire este legată de un moment rar, pe care am avut şansa să îl trăiesc pe viu: revederea din 2008 dintre Mihai Macici şi fiul său, Răzvan Macici. Se vedea pe chipul lor o atât de puternică legătură spirituală… Era ceva care transcedea legătura biologică tată-fiu. Reţin că l-am rugat pe Răzvan Macici să îi transmită un rând de felicitare părintelui său prin intermediul ediţiei omagiale a revistei-surpriză pe care i-o pregăteam. Şi am primit de la Răzvan aceste rânduri, pe care le-am şi publicat: „La Mulţi Ani Tata, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani! Te iubim şi ai grijă de tine! Te aşteptăm în septembrie în Africa de Sud”. Am reţinut de atunci detaliul majusculei T, în mesajul celui care îşi felicita tatăl. Un detaliu mai mult decât grăitor despre caracterul celui care a moştenit de la dragul nostru domn Profesor mult mai multe decât arta vinurilor mari, a vinurilor frumoase.

Imagine

De fapt, acum realizez, Mihai Macici chiar şi când a plecat dintre noi ne-a făcut câteva ultime daruri, pentru a nu rămâne chiar singuri. Ne-a lăsat opera şi ne-a lăsat un fiu care îi duce mai departe, cu veneraţie, arta Vinului. Şi, dacă nu greşesc, mai este şi o fiică a sa despre care am auzit că îi moşteneşte arta povestirii.

Mulţumim, dragul nostru domn Profesor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: