Cu Dan Mihăescu s-a mai stins un zâmbet


Joi, 24 ianuarie, pe când Mica Unire era marcată prin marea dezbinare, s-a stins din viaţă Dan Mihăescu. Oamenii de cultură, câţi au mai rămas, l-au ştiut şi l-au apreciat nu doar ca pe unul dintre umoriştii de reală forţă pe care i-a avut România, ci şi ca pe un scriitor, regizor şi om de televiziune cu adevărat complet. Semidocţii ar fi bine să afle, măcar acum, că Dan Mihăescu a fost spiritul din spatele remarcabilelor succese ale unor actori celebri: Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Jean Constantin, Gheorghe Dinică, Rodica Stănescu şi mulţi alţii.

„Umoristul Mihăescu a decis să decedeze,  Lung prilej de bârfe şi de ipoteze.” – Autoepitaful lui Dan Mihăescu

„Umoristul Mihăescu a decis să decedeze,
Lung prilej de bârfe şi de ipoteze.” – Autoepitaful lui Dan Mihăescu

Pe vremea când TVR difuza programe de Revelion care ţineau oamenii în casă în loc să îi alunge la alternativa din strada de azi, Dan Mihăescu îşi punea semnătura pe multe dintre ele. Aşa cum şi-a pus semnătura şi pe alte succese, între care mă mândresc să se afle şi revista „Wine & Spirit Club”, pe care am creat-o şi condus-o din 2005 până în 2011.

Onoranta apreciere a unui mare maestru

Pe Dan Mihăescu l-am cunoscut în 2008, pe când făceam, ca redactor şef, revista „Wine & Spirit Club” (fostă „Wine industry”, ulterior devenită pentru scurt timp „Romanian Wine Art” şi sufocată financiar sub numele de „Vinosofia”). La solicitarea lui Victor Surdu, susţinătorul financiar de atunci al revistei, Dan Mihăescu a acceptat colaborarea cu „Wine & Spirit Club”. Dar ceea ce a cimentat această colaborare care a adus prestigiu revistei, au fost bunele şi vechile relaţii pe care Dan Mihăescu le avea cu Mihai Apolozan, art directorul publicaţiei, el însuşi un excepţional om de creaţie, un spirit generat de încuscrirea lumii tiparului cu cea a televiziunii.

Aflând ieri vestea trecerii în nefiinţă a marelui artist, nu am avut cum să nu îmi aduc aminte momentul memorabil al primei întâlniri cu maestrul, la el acasă, într-un apartament de bloc din zona străzii Rosetti. La un pahar de vin, Dan Mihăescu mi-a mărturisit că nu ar fi acceptat în nici un caz colaborarea dacă nu ar fi apreciat revista, concepţia ei şi modul cum este realizată. O laudă care rememorată după numai câţiva ani, mai ales acum, când tot felul de neica-nimeni îmi cer probe de lucru la angajare în presă, vine ca un pansament. Aprecierea onorantă a unui artist care a semnat texte intrate în istorie a rămas, de altfel, consemnată şi în textele pe care le-a publicat în „Wine & Spirit Club”.

Iată ce spunea Dan Mihăescu, în noiembrie 2008, despre această publicaţie: „Am citit-o pe îndelete, m-am uitat la poze, am mai salivat, simţind în amintire, buchet de vin bun şi mi-a plăcut că echipa vinovată de apariţia ei, a întocmit o revistă elegantă, cu papion, în aceste timpuri confuze, când hârtia de tipar, este batjocorită devastator. Conţinutul este plăcut pentru ochii minţii, şi justifică misiunea asumată de cultură oenologică şi stil de viaţă. Echipa redacţională şi Colegiul ştiinţific, te obligă să te ridici în picioare şi eventual, să intonezi „Gaudeamus igitur”. Se cuvine apreciată şi temeritatea iniţiativei, competentă, literalmente cultă, necesară, într-o lume de tabloide gumate, cu gust de banană.”

Spovedania unui umorist

Remarcabil şi fin observator al cotidianului, Dan Mihăescu a avut arta de a şti ce şi cât să decupeze din viaţa reală pentru a construi o operă durabilă. Pe sine însuşi s-a descris cel mai bine în „Spovedania unui umorist”, cartea-interviu scrisă de Annie Muscă, în 2011. O carte de referinţă pentru biografia acestui titan al umorului românesc:

„N-am fost nici victimă, nici călău, poate doar un cobai ceva mai rezistent. Şi, totuşi, cu o viaţă interesantă. Începută în regat, continuată în republici populare, apoi socialiste, cu regim de gulag, ajungând astăzi la statul de drept, de drept comun, post revoluţionar şi gândind la dreptatea lui Nicolae Iorga, care a spus că, la o revoluţie, filozofii tac, martirii mor şi gunoaiele ies la suprafaţă. În timpul vieţii mele, am alergat de nebun prin două secole, 20 şi 21, prin două milenii, 2 şi 3, nu mai ştiu când şi cum am ajuns un om care aduce râsul. Poate am moştenit de la mama mea, un anume simţ al umorului, amestecat de multe ori cu sarea din lacrimă”.

Despre opera sa, Mihăescu rezuma conclusiv: „nu există actor de comedie în România care să nu fi interpretat scheciurile mele”. Cât despre involuţia umorului de după decembrie 1989, el o aprecia astfel: „Calitatea actoricească a interpreţilor este cu minus. Textele sunt concesive şi uneori deviază în vulgar. A crescut apetenţa publicului pentru lucruri care nu au legătură cu umorul. Dacă facem un sondaj naţional, nu există om care să nu ştie de Pepe, Zăvoranu, Columbeanu”.

În memoria marelui Dan Mihăescu, am selectat şi redau în următoarele postări trei dintre savuroasele texte pe care le-a publicat în „Wine & Spirit Club”, în rubrica sa, De toate pentru toţi, ai noştri! La un pahar de vorbă…”, rubrică pe care o semna cu modestie, dar şi cu fină ironie, când „Dan Mihăescu, elev somelier”, când Dan Mihăescu, paharnic la mesele cu Fănuş Neagu”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: