A fost Ziua Naţională a Culturii Românilor


În 2011, pe 15 ianuarie, poetul şi publicistul Miron Manega scria pe siteul http://www.certitudinea.ro astfel:

“E bine că s-a întâmplat, chiar dacă atât de târziu. Legea 237 din 7 decembrie 2010 a consacrat, în sfârşit, ziua de 15 ianuarie ca Zi Naţională a Culturii. Poate s-ar fi potrivit, aşa cum a propus-o generalul Mircea Chelaru (înainte ca aceasta să treacă prin Academia Română şi Parlament) denumirea completă şi exactă de Ziua Naţională a Culturii Românilor. Pentru că români nu se află doar în statul român, ci în întreaga lume. Şi nu toţi dintre ei şi-au pierdut sau îşi ignoră identitatea. Iar într-o altă perspectivă Ziua Naţională a Culturii Românilor ar fi fost mult mai aproape de indicaţia cuprinsă în acele versuri dramatice din îndelung cenzurata “Doină” a lui Eminescu: “De la Nistru, pân’la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a”… Îmi place să cred că e vorba doar de o insuficienţă politică şi că Parlamentul doar a ratat o bună ocazie de a fi deştept…
Drept pentru care, domnule general, subscriu şi eu definiţiei complete a zilei de 15 ianuarie, folosind-o ca atare şi lăsându-i pe cei temători de propria umbră să folosească rezumatul.
Aşadar, în spiritul “Doinei” lui Eminescu (pe care Goga o numea “cea mai categorică evanghelie politică a românismului”), astăzi, 15 ianuarie 2011, de la Nistru pân’la Tisa şi de la Paris la New York, românii pot sărbători, pentru prima dată oficial, Ziua Naţională a Culturii Românilor. Să ne bucurăm, deci!”

Făcând bilanţul presei româneşti de ieri, constat că Miron s-a bucurat cam devreme în 2011. O mare dezamăgire a fost Antena 3. Sincer, mă aşteptam ca promotorii înverşunaţi ai Tricolorului şi ai zilei de 1 Decembrie să rezerve măcar câte 10 minute în principalele emisiuni şi Culturii Naţionale. Tăcerea lor de ieri mă face să cred că nu sunt nici ei altceva decât patrioţi de ocazie şi simpli vânători de rating. Şi asta este o dezamăgire…

În schimb, am constatat cu bucurie că, cel puţin în blogosferă, Eminescu nu a fost uitat şi nici batjocorit aşa cum au făcut singurele două posturi TV care au catadicsit să aloce la ştiri 2-3 minute Zilei Poetului Naţional. Unul din posturi a transmis de la Cimitirul Belu un pretins reportaj cu trei babe care plimbau lumânarea şi coliva, dar nu ştiau măcar un vers eminescian şi cu un boschetar care nici el nu ştia “Somnoroase păsărele”, dar care a mărturisit “spectaculos” că a venit acolo pentru o cinzeacă. Iar celălat post a dezbătut câteva minute subiectul “la ce ziar de azi ar fi scris Eminescu, dacă ne-ar fi fost contemporan”. Şi atât!

Incredibil câtă ticăloşie poate genera noua şcoală de presă antinaţională din România. A fost o zi în care chiar m-am bucurat că nu reuşesc să îmi găsesc de lucru în presa de azi.

Noroc cu bloggerii care mi-au dat să respir un pic de aer curat.

ACTUALIZARE:

După ce am ridicat acest articol pe blog, pe la 7.40, ascult la ştirile Antenei 3, în fine, ceva despre Eminescu. S-au trezit şi ăştia… Cam târziu, dar tot e bine. Desigur, retrospectiva zilei de ieri s-a redus la Sectorul 4 din Bucureşti. Implicit, rezultă că Eminescu a fost sărbătorit numai în colegiul lui Voiculescu-Piedone-Giurescu. Să înţeleg că Antena 3 a devenit, din post naţional de informare unul local, strict al Sectorului 4 din Bucureşti? Se pare că da. Şi totuşi, parcă România o ştiam mai mare. Nu s-o mai fi întâmplat nimic, pe ici, pe colo? Dar la Chişinău?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: