Dezlegarea la păcate


Şi de această sfântă sărbătoare a Crăciunului, cu multă cucernicie şi evlavie în suflete, majoritatea conlocuitorilor Cetăţii au îndesat în ei cuvenitele „porcării” şi au turnat pe cinstitele gâtlejuri cuvenitele fluvii de băutură. Nu pentru că le-ar fi fost foame, sete, sau pur şi simpu poftă, ci pentru că „aşa se cuvine”… La câteva zile după, cu aceeaşi cucernicie şi evlavie, s-au călcat în picioare şi şi-au îndesat pumni şi coate în ficaţi, în coaste, pe unde au ajuns, ca să ia apa sfinţită de Bobotează.

Imagine

De ce s-au dus să ia apă? Că „aşa se cuvine”! De ce se cuvine aşa? Uite de-aia! Mi-a plăcut soluţia găsită de un popă din Timişoara anului 2013. Nu şi-a mai plimbat deştele şi crucea prin butoaiele oricum insuficiente ca volum faţă de cerinţa pieţei. Aşa că a sfinţit direct rezervoarele de apă ale uzinei de apă a oraşului. Să fie la robinet, pentru toată lumea! Vorba ceea: să ajungă până-n fund la taxatoare. Nu ştiu cum a rezolvat taica părintele din Timişoara problema încasării taxei pe cucernicia de ocazie. O soluţie ar fi ca următoarea factură la apă a timişorenilor să includă şi partea bisericii. Şi, pentru că Biserica nu are mâini decât de luat, nu şi de dat, pentru că armata de popi încasează cu şi fără chitanţe, dar nu dă un sfanţ taxă la stat, în loc de TVA ar putea să fie trecută partea excesiv de fericitului Daniel, general managerul SC Biserica SRL. Aşa s-ar rezolva automat şi cotizaţia provinciei la surplusul de fericire al şefului. Că, cel puţin în propria ogradă, pragmaticul (unii îi spun mercantilul) cap al BOR şi-a rezolvat problema simplu: în acest an, la Patriarhie, sticla oficială a Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru primirea apei sfinţite a costat 5 lei. Peturile cică ar fi fost bonus. Şi, ca să nu aibă vorbe cu cei preacârtitori, popii au aplicat în acest an şi un cod de bare pe Duhul Sfânt sigilat în peturile cu pricina, mai ceva ca Djinul din Lampa lui Aladin.

Imagine

Ca o paranteză, în perioada sărbătorilor ăstora biserica depăşeşte eroic planul la încasări. Nu a fost zi să nu sune la uşă câte o echipă de agenţi comerciali din ăştia: ba cu Naşterea Domnului, ba cu busuiocul, ba cu Botezul, ba cu Boboteaza. Nu a mai contat că unele pretexte erau dublate, fiind de fapt identice, sau că nu veneau fix în ziua prevăzută de tradiţie. Ingenioşii de la marketingul ecleziastic le-au defalcat şi reprogramat, pe principiul că orice sărac, în aceste zile le dă ceva pomană fără să mai întrebe. Doar pentru că „aşa se cuvine”.

Culmea este că aceeaşi turmă isterică de bravi apărători ai credinţei în baza doctrinei „aşa se cuvine” – fără să înţeleagă şi de ce se cuvine aşa şi nu altfel – nu prea s-au înghesuit şi la slujba de Crăciun. Nu prea am văzut ca de Crăciun bisericile să refuleze, deşi încărcătura spirituală a sărbătorii parcă e mai mare decât cea a Bobotezei.

În fine, cum-necum, a trecut şi asta… De Crăciun am fost mai buni, că aşa s-a zis la teveurile manelizante, întru fezandarea spirituală a conştiinţei publice, întru pregătirea prostimii să dezlege baierile pungilor peticite de criză şi să decarteze în buzunarele nefiiscalizate ale popimii. De acum trecem mai departe, fără să înţelegem de ce de Paşte nu mai este imperios necesar să fim mai buni. Nu-i tot zi creştină, nu-i tot „sărbătoare mare”? De ce de Sfântul…, sau de Sfânta… nu se cuvine să fim mai buni? De ce doar de Crăciun? Urmând logica asta, trebuie să înţelegem că până la următoarea isterie colectivă din jurul lui 24-25 decembrie 2013 avem dezlegare la păcate? Cam ăsta e mesajul logic, indus de lipsa de comunicare a unei biserici preocupată exclusiv de bunăstarea propriilor funcţionari.

Aşa că daţi năvală la minciună, curvie, lăcomie şi câte alte păcate or mai fi înşirate pe firea umană. Dar, mai ales, daţi frâu liber pornirilor de furtişag. Că acuş vine Crăciunul şi trebuie să aveţi ceva prin buzunare pentru popii care vor reveni să miaune milog la uşi…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: