“Caiet de somelier”, un card de acces simplu într-un univers complex


Miercuri, 19 decembrie, Restaurantul Rossetya din Bucureşti a găzduit o seară dedicată în exclusivitate iubitorilor de vin, oricare ar fi nivelul lor de iniţiere în acest fabulos univers.

Evenimentul a fost construit în jurul lansării a trei propuneri deosebit de incitante pentru toţi cei pasinaţi de vin: apariţia cărţii lui Sergiu Nedelea, intitulată „Caiet de Somelier – Ghid pentru apiranţi şi profesionişti”, intrarea pe piaţa românească a exclusivistelor vinuri spaniole Arzuaga Navarro şi inaugurarea Casei de Vinuri Rossetya, un inedit concept de magazin de vinuri integrat în afacerea de restaurant.

NOTA BENE! “Caietul de somelier” poate fi comandat numai la http://www.winetaste.ro!

Sub semnul Tasse du Vin

Seara a debutat cu un pahar de Cava Freixenet şi cu urarea de bun venit a somelierului Sergiu Nedelea, MC-ul serii. A continuat cu degustarea de vinuri spaniole susţinute de meniul conceput special de către echipa profesioniştilor de la Rossetya, dar şi cu o inedită degustare de informaţii inedite oferite de către Ignacio Arzuaga Navarro, proprietarul  Bodega Arzuaga de către Cristian Grigore, directorul restaurantului gazdă şi de către Sergiu Nedelea, autorul cărţii „Caiet de Somelier – Ghid pentru apiranţi şi profesionişti”.

Cei trei artizani ai serii au avut ocazia să-şi ofere autograful, fiecare în felul său, unui public cu o structură eterogenă, ceea ce este un semn pozitiv pentru repoziţionarea corectă a vinului în societatea contemporană. Au participat 45 de persoane, profesionişti din restauraţie, somelieri, jurnalişti şi critici de specialitate, sau pur şi simplu pasionaţi de vin. Între prezenţele notabile s-au remarcat Ataşatul Comercial al Ambasadei Spaniole la Bucureşti, dl. Emilio Guerra Rufart, jurnaliştii Radu Rizea, Ion M. Ioniţă, Doru Buşcu, criticul de vin Cătălin Păduraru, specialistul în comunicare George Moisescu, blogerul de vin Mihai Vasile (Berbecutio), Carmen Savu (Parma Food), Mihai Boţan (Angst), Dragoş Popescu (Concept Hotels), Love Wine.ro.

Comunicarea evenimentului a fost asigurată de către partenerii media, prezenţi şi ei: Vinul.ro, Food &Bar Magazine, Horeca Romania şi TV Travel Mixt.

Mici însemnări despre o mare pasiune

„Caiet de Somelier – Ghid pentru apiranţi şi profesionişti” este prima carte destinată publicului larg, deşi se referă la un domeniu considerat până acum a fi unul cu precădere de nişă. Puţinele cărţi de specialitate apărute până acum pe piaţa românească conţineau informaţie fie neactualizată, fiind redactate cu două decenii în urmă, fie expriamtă într-un limbaj accesibil exclusiv profesioniştilor. Cartea lui Sergiu Nedelea vine să umple tocmai acest vid informaţional, deschizând larg porţile cunoaşterii în complexul univers al vinului către publicul larg, indiferent de nivelul de iniţiere.

În cele numai 150 de pagini ale cărţii, găsim un bogat volum de informaţie structurat pe evoluţia cunoaşterii şi înţelegerii vinului din vie până în pahar. Pornind de la conceptele de bază ale viticulturii, cititorului i se oferă în primul capitol o trecere în revistă a sortimentului viticol autohton şi internaţional. “Notiţele” somelierului Sergiu Nedelea continuă apoi, în capitolul al doilea, cu explicarea criteriilor de clasificare a vinurilor, cu primii paşi în cunoaşterea secretelor vinificaţiei şi cu noţiunile de bază referitoare la îmbuteliere. Subcapitolul rezervat paharelor de vin este treapta de trecere la cel de-al treilea capitol – probabil şi cel mai captivant – dedicat iniţierii în meseria de somelier. Aici aflăm despre ustensilele şi ţinuta somelierului, aici desluşim mici secrete ale “bibliotecii senzoriale” şi tot aici primim noţiunile de bază ale servirii vinurilor şi ale asocierii acestora cu preparatele culinare. Lucrarea se încheie cu un extrem de util glosar de termini, precum şi cu un dicţionar al limbajului folosit în lumea vinului.

Important în comunicarea subliminală a mesajului pe care Caietul de somelier îşi propune să-l transmită publicului, este reuşita prezentare grafică a informaţiei.

Sergiu Nedelea, Ambasadaor ASE în România:

„Fără a-şi propune să fie un manual exhaustiv al domeniului, în cel mai strict sens al cuvântului, „Caietul de somelier” este exact ceea ce am semnalat pe coperta lui: un ghid, o culegere de noţiuni de bază utile atât celor care practică someleria, cât şi celor care doresc să se iniţieze în tainele ei.

În România, vinul trăieşte azi o reală şi îmbucurătoare restauraţie. Avem vinuri din ce în ce mai reuşite, dar şi specialişti din ce în ce mai bine racordaţi la standaradele moderne ale comunicării vinului. Caietul de somelier recent apărut îşi doreşte să fie şi o provocare pentru colegii mei de tasse du vin, pentru a începe să-şi împărtăşească bogata experienţă pe care au acumulat-o. Unii nu au făcut-o până acum dintr-un exces de modestie, alţii dintr-un exces de perfecţionism. Sunt convins că este vremea să începem să umplem vidul de informaţie, pentru că sunt multe de spus, pentru că avem cine să le spună şi, foarte important, există un larg public dispus să asculte!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: