Unirea, permisă doar puternicilor


Recentele reacţii ale Germaniei faţă de România au creat nu numai un val periculos de euroscepticism în rândul populaţiei, ci au readus în memorie şi dureri mai vechi. Foşti parteneri în răşluirea Poloniei de pe harta Europei, Berlinul şi Moscova au devenit ulterior inamici înverşunaţi. După marea schimbare la faţă din 1989 au redevenit parteneri, împărţindu-şi interesele pe continent. Asta pentru că istoria nu cunoaşte amiciţii sau inamiciţii ireversibile, ci doar interese ale marilor puteri. Cele ale ţărilor mici nu contează.

Pactul Ribbentrop-Molotov, ediţia a II-a revizuită, 1991

Mulţi îşi reamintesc, probabil, momentele de efuziune din 1989. Speranţa renăscuse, inclusiv cea de refacere a graniţelor naturale româneşti. „Dacă Germania s-a unit, a venit şi vremea noastră”, ne spuneam mulţi.  Ei bine, nu a fost!

Fostul ambasador român la Chişinău, Aurel Preda a publicat în cartea sa „Memoriile unul diplomat oarecare” episodul din 1991, când Ion Iliescu a refuzat o posibilă unire dintre România şi Republica Moldova. În primăvara acelui an, premierul Mircea Druc, adept ferm al unirii, fusese înlăturat din ordinul Moscovei. Ion Iliescu semnase ultimul tratat politic cu Uniunea Sovietică. Ziua în care Parlamentul de la Chişinău a aprobat Declaraţia de Independenţă a fost sărbătorită în toată România. Puţini cunosc că această declaraţie a fost elaborată de ambasadorul Aurel Preda, la solicitarea preşedintelui Mircea Snegur. Apoi, în octombrie, preşedintele Snegur a trimsi doi emisari la Bucureşti, care s-au întâlnit cu ambasadorul Aurel Preda: Vasile Nedelciuc, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Chişinău, însoţit de Anatol Plugaru, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Vasile Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda „propunerea de a-i asigura lui Snegur o funţie de vicepreşedinte al României în schimbul reunificării. Mai precis, parlamentarii trebuiau să introducă în textul noii Constituţii o prevedere orivind menţinerea funcţiei de vicepreşedinte al României pentru preşedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela”. Aurel Preda a transmis oficial informaţia către Ion Iliescu, dar acesta nu a dat nici un răspuns.

După încă o lună, Nedelciuc şi Plugaru revin la Bucureşti, insistând să obţină un răspuns. Renunţau la postul de vicepreşedinte al României, solicitând în schimb un post de senator de drept pentru preşedintele Snegur. Preda a redactat un nou raport, la care Iliescu, evident, nu a răspuns.

Pactul Ribbentrop-Molotov, ediţia a III-a revizuită, 1997

În acel an, 1997, preşedintele Emil Constantinescu a cedat ruşinos, definitiv, Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud Ucrainei. Totul în numele unor des invocate interese naţionale ale României. Era vorba despre aderarea României la structuriel euro-atlantice, la UE şi la NATO. Ori condiţia de bază era lipsa oricăror diferende cu vecinii. În numele noului nostru statut de parteneri egali cu statele membre ale UE, Constantinescu a cedat direct, fără referendum, fără consultarea societăţii civile teritorii care fuseseră rupte prin fraudă istorică evidentă. Cât de justificat a fost sacrificiul se vede în modul în care ne tratează acum puternicii care ni l-au impus atunci.

Îmi aduc aminte de un interviu pe care l-am luat prin 1998 doamnei ambasador a Germaniei, care era acreditată la Chişinău. Am întrebat-o de ce Germania care a cunoscut suferinţa ruperii vetrei naţionale, dar şi bucuria refacerii ei, ne neagă dreptul nostru la reunire. Mi-a răspuns tulburător şi frustrant de simplu: „Pentru că voi nu sunteţi Germania!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: