Dilema României bicefale


Avem o singură țară, dar doi președinți. Unul suspendat, care din 10 iulie nu mai poate să își exercite atribuțiile și unul interimar, care până pe 30 iulie nu poate face mare lucru. Pe primul îl contestă Rusia, la al doilea se uită chiorâș liderii europeni „montați” de tabăra adversă. Pe primul nu îl mai vor mulți dintre români, dar nu suficient de mulți încât să și cadă de la putere. Pe al doilea îl susțin mulți dintre alegători, dar nu suficient de mulți încât să îi asigure victoria deplină, conform unei legi impusă cu abilitate de-a dreptul perversă.

De aici în jos pleacă divizarea țării. Ambele tabere au conspiratori de marcă, oameni care croiesc strategii geniale de secerat poziția adversarului. Dar niciuna nu a demonstrat până acum că ar avea strategi pricepuți și în rezolvarea problemelor sociale și economice care ne macină existența zilnică. Populația este acum divizată în două mase de manevră coagulate nu în jurul unor criterii de redresare a nivelului de trai, ci în jurul unor criterii de tip talibanic, afișate cât mai vehement și fără prea multe argumente. Degeaba avem un singur premier cu un singur Guvern, degeaba avem un singur Parlament, cât timp avem un stat bicefal și două popoare, unul pro, iar altul contra.

Soluția ar fi aparent simplă: să retezi pe 29 iulie unul din cele două capete. Dar pe care? Că acum, în campanie, ambele au întors către popor o față zâmbitoare, aranjată de „cosmeticienii” profesioniști din staff-urile de campanie. Copiii sunt luați în brațe, în loc să fie luați la pumni, jurnaliștii nu mai sunt nici „găozari”, nici „țigănci împuțite”, ba chiar primesc apă, umbrele și piersici. Ca bonus, există de acum și posibilitatea să avem în locul contestatului actual premier un „emanat” al societății civile, chiar dacă e parașutat pe scena politică via serviciile secrete. Cum să renunți la suspendat? Nu o să mai plătim TVA decât încasăm factura, la alimente o să avem TVA de numai 9%, s-au deblocat câteva mii de posturi, o să mai crească și salariul mediu. Cum să renunți la interimar și la ai lui?

Ar mai fi o soluție: să tai ambele capete. Dar ce punem în loc? Că stat fără cap nu se poate. Iar România a fost obișnuită încă din vremea fanarioților să fie condusă doar de capul de la Înalta Poartă. Ori, până și aici am ajuns bicefali, fiindcă azi avem două Înalte Porți – una la Bruxelles, alta la Washington – la care fanarioții contemporani se închină în speranța căpătării firmanului de confirmare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: