Vasile Stroescu: un nume mare în istoria românilor, azi condamnat la uitare (I


În ziua de 13 aprilie s-au împlinit exact 85 de ani de la trecerea în eternitate a marelui român, om de cultură, om politic și filantrop, care a fost Vasile Stroescu. Am urmărit fluxul de știri timp de o săptămână, să văd cine dintre cei de azi comemorează figura ilustrului înaintaș căruia toți, dar absolut toți, îi datorăm atât de mult. Rezultatul a fost înspăimântător: zero!

Ștefan TERIȘ

Uitarea în care sunt împinse intenționat marile personalități ale istoriei noastre este un adevărat diagnostic pentru starea jalnică în care a fost adusă națiunea română. Și asta se întâmplă la nici un secol distanță de înfăptuirea Marii Uniri. Nu am avut cum să nu mă gândesc, plin de amărăciune, că la ultima ediție a show-ului politic ce a devenit Ziua Națională, reprezentanții puterii de azi se certau pe tema “cine primește onorul”, dar nici unuia dintre ei nu i-a dat prin minte să aprindă o lumânare la mormintele celor care au semnat atunci, plini de curaj, actul de naștere al statului roman de azi. Stat care, în viziunea lor, nu este decât o fabrică de foloase personale.

Parlamentul ignoră personalitățile istoriei naționale

Pe 20 aprilie am mers împreună cu fiul meu la Cimitirul Sfânta Vineri să vedem mormântul lui Vasile Stroescu, unul din principalii sprijinitori ai culturii moderne românești, făuritor al renașterii conștiinței naționale, ctitor al statului național unitar de la 1918 și, nu în ultimul rând, primul președinte al Parlamentului României Mari. Sunt convins că este mult mai sănătos pentru fiul meu să învețe cine a fost Vasile Stroescu și de ce trebuie să îi cinstească memoria, decât să i se injecteze în minte falsele valori promovate azi în fruntea știrilor.

De pe site-ul wikipedia am aflat că Vasile Stroescu este înmormântat în Cimitirul Sfânta Vineri, din București, pe Aleea Teilor. Ca atare, am mers întâi în recunoaștere acolo, pentru a localiza mormântul. La intrare am întrebat mai multe persoane din personalul cimitirului unde este înmormântat marele filantrop al națiunii. Nu știau nici unde este, nici cine a fost. Am întrebat atunci unde este Aleea Teilor. Nu știau nici măcar asta. Nu am avut ce face decât să pornesc printre monumentele funerare într-o căutare aleatorie. La un moment dat mă strigă din spate un lucrător și mă îndrumă pe… Aleea comuniștilor. Am rămas perplex. “Da domne, repetă respectivul, uite pe acolo, în stânga”. Îi respect indicația și merg pe aleea zisă a comuniștilor. Stupoare! Chiar sunt înmormântați acolo o serie de comuniști care au activat în România în cea mai neagră perioadă, cea a ocupației staliniste. Sunt de fapt ruși, evrei, ucraineni, sau alte nații, cam toți cu nume românizate. La căpătâi au câte o stelă funerară pe care este săpată secera și ciocanul, simbolul “religiei” lor. Nu sunt xenofob și nici extremist. Dar mi se pare de un cinism înfiorător să înconjori mormântul unuia din cei mai de seamă părinți ai statului național unitar roman cu mormintele celor care au pus umărul la demolarea lui. În plus, nu văd de ce aparținătorii de alte religii să fie înhumați într-un cimitir creștin ortodox. Doar ca exemplu, citez dintre numele săpate sub secera și ciocanul internaționalist pe cel al lui Pavel Cristescu (nume real Kleinman), evreu născut la Chișinău, venit aici cu valul terorii roșii și înscăunat între anii 1949-1952 ca șef al Miliției, cu grad de general-locotenent. Din această poziție a dirijat deportările masive din acei ani. Pentru aceste “merite”, torționarul a fost și decorat în timpul vieții, iar după moarte a fost depus pe această sinistră alee. Nu spun că și aceste personaje, oricât rău au făcut, nu ar avea dreptul la un loc de veci. Dar este cumplit ca un adevărat Părinte al Națiunii, cum a fost Vasile Stroescu, să își doarmă somnul de veci între mormintele torținarilor. Rețineți că asta se întâmplă într-un stat și într-o vreme în care politrucii zilei își fac un titlu de glorie din condamnarea sforăitoare a comunismului și a instituțiilor sale.

Cum să îl mai condamni pe unul ca acel Csibi din Harghita (sau Covasna, nu are importanță) că a întinat memoria lui Avram Iancu, cât timp chiar Parlamentul României, adică gașca aia care se indigna vehement vis-à-vis de gestul extremistului, condamnă la uitare pe însuși primul președinte al instituției din România Mare. Ca o curiozitate, Parlamentul României, pe siteul său oficial nu are nici o secțiune destinată istoriei instituției. Adică nu are trecut! Doar la Camera Deputaților găsim o însăilare anemică de câteva date, dar și aceea construită în jurul unor clișee. Concluzia este amară: cât timp însuși cei ce s-ar vrea percepuți ca părinți ai națiunii nu au memorie colectivă, ce poți cere plebei?

Batjocura coboară la bază

Dacă principala instituție a statului își condamnă la uitare propriul trecut, ce poți cere unor funcționari îndobitociți nu de grija zilei de mâine, ci a celei de azi? În cazul de față este vorba despre cei de la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU). Nimeni de aici nu s-a gândit să înainteze vreo inițiativă prin care să curețe memoria lui Vasile Stroescu de bălăriile vegetale care au invadat mormântul și, cu atât mai puțin, de cele morale care îl înconjoară sfidător. Ce să mai zicem de faptul că și calitatea lor de gospodari(?!) i-ar fi obligat să îngrijească orice mormânt pe la care nu a mai trecut nimeni de mult… Dar ce poți cere unor mâncători de colivă? Dacă nu le pică, nu le pasă…
În timp ce mormintele ocupanților torționari sunt relativ bine îngrijite, la mormântul lui Vasile Stroescu buruienile se înalță binișor peste un gard rupt și care de mult a fost cuprins de rugină. Vreo trei lumânări aprinse mai demult depun mărturie că pe aici a mai trecut cândva cineva care s-a recules cu recunoștință la mormântul marelui dispărut. Bănuiesc că lumânările datează din noiembrie anul trecut. Atunci s-au împlinit 165 de ani de la nașterea sa. Singura asociație care a venit la cimitir să comemoreze a fost Asociația “Vasile Stroescu” din Edineț, Republica Moldova. Parlamentarii noștrii erau prea ocupați cu certurile sterile pe tema “cine fură mai mult”.
Dar să revenim la ACCU și la felul în care funcționarii săi încalcă premeditat Constituția României. Venind pe 20 aprilie la mormântul marelui român, am dorit să îi fac și o fotografie a bustului de aici. Am apelat la prietenul meu, Mihai, art director și gazetar vechi. Ei bine, s-a găsit un pârlit de paznic care să se repeadă ca disperatul la noi, încă de când am intrat în cimitir: “Fotografiatul este interzis! Vă trebuie aprobare!”
Aprobare?! Să faci poze în cimitir?!! De la cine? De la Sfântul Duh? Ei bine, evident că asta l-a iritat pe Mihai la culme! Și, ca atare, am făcut pozele, cu disperatul ăla lângă noi, în timp ce încercam să îi luminez puțina minte că acel ordin pe care i l-au dat șefii este un ABUZ și reprezintă o gravă încălcare a Constituției. Nici nu mă intersează dacă vreun șefuleț numit politic ca vătaf peste cruci, ori seceri și ciocane, a semnat vreo hârtie prin care s-a gândit să interzică fotografiatul într-un spațiu public.
Acestora țin să le aduc aminte că există o “fițuică imundă” – pentru ei -, numită Constituția României. Nu, nu este tabloid și nu are fete la pagina 5. Dar are un Articol 30, în care scrie limpede: “(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.”
Cât timp legea fundamentală este în vigoare, voi merge să fotografiez toate monumentele de interes public din toate cimitirele prin care voi trece.

Advertisements

3 Responses

 1. Maria Andronachi, asociatia ,, Vasile Stroescu”
  De cate ori venim la mormantul lui Vasile Stroescu ne doare inima cand vedem acea Aleie numita a ,, comunistilor” si mormantul imparaginit. Am incercat sa ne apropiem de un angajat al cimitirului, rugandu-l sa curete acest mormant, dar el ne-a cerut o suma pe care nici pe departe nu avem de unde sa i-o platim.
  Si mai dureros e cand stim , ca Vasile Stroescu a dorit sa fie inmormantat la bastina lui , in satul Trinca, acolo unde isi dorme somnul de veci familia Stroescu, in ograda bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, ctitorita de aceasta familie.

 2. Vasile Stroescu este intr-adevar un personaj exemplar al istoriei noastre. Dar nu vad de ce trebuie deshumati altii pentru a i se cinsti memoria. Nu-mi amintesc ca pe timpul comunistilor sa se fi dezgropat morti pe criteriile ideologice de atunci; au fost altele, dar nu asta. Dar ce nu poate face un zel patriotic si anticomunist ? Strangeti niste haidamaci si spargeti stelele funerare cu secera si ciocanul. Unii au si facut-o, la crematoriu, acum 22 de ani. Aveti un precedent…

  • Ati inteles total gresit. Nu a spus nimeni ca acei criminali inhumati pe zisa “Alee a comunistilor” din Cimitirul Sf. Vineri ar trebui deshumati pentru a se cinsti memoria lui Vasile Stroescu. Ei ar trebui reinhumati (nu deshumati) fiecare intr-un cimitir care tine de religia pe care au avut-o. Asta este un aspect care tine de respectarea fiecarui cult religios. In cimitirele evreiesti, sau musulmane, ori ale altor confesiuni nu veti vedea inhumati crestini ortodocsi si nici atei.
   Pe de alta parte este absolut revoltator ca mormintele uneltelor ocupantului sovietic sa fie ingrijite (pe banii cui?), iar cel al unuia dintre parintii Romaniei Mari sa fie lasat in paragina. Locul lor firesc ar fi langa statuia ostasului sovietic pretins eliberator, in realitate ocupant.
   Nu in ultimul rand, sfatul de a strange “niste haidamaci care sa sparga stelele funerare” nu poate fi urmat pentru simplul motiv ca suna 100% komunist, mai exact sovietic. Ei au fost specialisti in profanare si distrugere de monumente si nu zice nimeni sa le copiem comportamentul. Nu stiu ce s-a intamplat la crematoriu (care crematoriu, mai exact?) acum 22 de ani, dar nu poate fi un precedent in restaurarea memoriei lui Vasile Stroescu pentru ca nu are nici o legatura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: