La „Ginger”, Rieslingul de Rhin e la el acasă


În seara de 17 martie, am avut şansa să mă număr printre spectatorii invitaţi la recitalul de Rieslinguri de Rhin oferit de managerii Cesar Filip şi Doru Pencea, la iniţiativa lui Cezar Ion, directorul revistei „Vinul.ro”.

***

Pentru mine personal, cele cinci vinuri excelente selecţionate nu au fost o surpriză totală. În urmă cu peste un an, le mai întâlnisem prezentate de aceiaşi fini cunoscători şi chiar am şi scris despre ele, la vremea respectivă, în revista mea, WINE & SPIRIT CLUB. Totuşi, pe 17 martie, seara de Riesling de la „Ginger” mi-a oferit şi câteva foarte plăcute elemente de noutate.

Herr Riesling, in cinci variante. Daca ar mai fi fost si un Diehl... Dar, cum nemultumitului i se ia darul, ii multumim lui Cesar si lui Doru pentru aceste cinci bijuterii.

Aceleaşi vinuri, altă abordare
În primul rând, este vorba despre compania unui grup destul de numeros de entuziaşti, mai mult, sau mai puţin „connaisseuri”, dar toţi iubitori ai vinului. Am avut plăcuta ocazie să îi cunosc pe cei din vestitul (deja) grup al bloggerilor iubitori de vin: Mihnea, Alin Ioniţă, Ionuţ şi Dana Mihai, Radu Andrei Dobre. Dacă am uitat pe vreunul, îmi cer scuze… Alături de ei au mai participat doi oameni de afaceri greci şi Adrian Iva, unul dintre organizatorii târgului Good Wine. Şi, desigur, nu poţi trece peste prezenţa lui Cezar Ion şi nici peste cea a lui Vali Ceafalău, „nas fin” şi condei ascuţit, pe măsură. Indiferent de nivelul de cunoştinţe într-ale vinului, toţi au demonstrat că au acelaşi respect faţă de nobila licoare. Şi acesta a fost ingredientul care a stat la baza succesului serii.

discutii la masa

Apoi am trăit experienţa foarte plăcută (dar atât de rară pe la noi) de a reveni la nişte vinuri încercate cu peste un an în urmă şi să văd nu numai că nu au probleme, ci chiar că au evoluat frumos. Una din explicaţii este cu siguranţă pivniţa de la „Ginger”, o bijuterie pe care, din păcate, la alte restaurante nu am întâlnit-o.

Apoi au fost preparatele pe care Cesar Filip le-a gândit atât de armonios pentru fiecare vin în parte, evidenţiind prin fiecare calităţile vinului din paharul alăturat.

Linişte! Vorbeşte Herr Riesling…

Primul intrat în scenă, BALTHASAR RESS- VON UNSERM’S, din 2006, 11,5% vol. alc., este obţinut prin tehnici de vinificare modernă. Cesar Filip ne spune că autorii lui folosesc doar tancuri de inox. Singurul lucru pe care criticul de vin Hugh Johnson i-l reproşează este inconstanţa în calitate. Dar asta, se pare, nu deranjează piaţa asiatică (Singapore, Hong Kong, Japonia), care îl apreciază în mod deosebit. Este un vin acidulat, proaspăt, tânăr încă. Aroma sa are note florale, uşor ierboase. Un excelent aperitiv!

Bine răcit, el a fost asociat cu un Carpaccio de roastbeef „Ginger”, aşezat pe carpaccio de ananas, cu ulei de măsline trufat şi capere.

CARPACCIO DE ROASTBEEF

A urmat GEORG BREUER, din 2000, cu 12% vol. alc., un vin „tradiţionalist”, făcut fără drojdii şi care s-a întâlnit cu lemnul numai în budanele vechi în care a fost depozitat. Fără a fi un vin vechi, este un vin matur. Culoarea sa, galben pai, este ceva mai închisă decât a primului, dar la fel de plăcută. În gură îşi etalează aciditatea şi caracterul vioi, surprinzător totuşi pentru cei 10 ani ai săi. Cesar Filip ne spunea că a băut la Breuer un Riesling de 29 de ani, la fel de bine păstrat şi că există chiar şi Rieslinguri mai vechi care şi-au păstrat la fel de bine caracterul şi forţa de exprimare. 

A fost un deliciu gustativ în asociere cu cele trei cozi de creveţi „Black Tiger”, cu sos de iaurt cu usturoi, propuse de Cesar (felicitări lui Gabi Nechifor, artistul rămas în umbra bucătăriei de la „Ginger”).

3 COZI CREVETI BLACK TIGER

Un pic mai încrezut, cu pas ceva mai apăsat (de, e nobil cu rang înalt!), a intrat şi FREIHERR (adică Baron) VON SIMMERN, un Riesling Kabinett din 2006. Cu 12,5% vol. alc., este bine echilibrat. Este un vin care se produce de peste 84 de ani, fără întrerupere. De altfel, acest vin se vinde pe bază de comandă cu un an înainte de a se naşte. Continuitatea şi perfecţionarea constantă a tradiţiei se simte bine în calitate. Are acea plăcută culoare galben – uşor verzui, tipică Rieslingului de Rhin, un „nas” persistent, în care domină arome florale cu uşoare note de pădure de pin. După ultima picătură sorbită din pahar, se dovedeşte a fi chiar mai prietenos decât „antevorbitorul” său.

Apropos, la ce or mai fi pus cei de la Ginger scuipătorile pe masă, când ştiau ce vinuri mari aduc? Asociat fiind cu file de peşte Pollock de Alaska şi cu ciupercile în foietaj, Baronul Von Simmern nu poate fi deversat în altă parte decât în gură.

FILE DE PESTE POLLOCK

SCHLOSS VOLLRADS, este din 2006, dar tradiţia lui coboară până pe la anul 1100. Aşa că, dacă nu e „Von” pe etichetă, este cu siguranţă în interior. Ce ne-a uimit la butelie, a fost dopul din sticlă. Nu e nici plută, nici „screw cap”. Este refolosibil şi, deocamdată, nu e conbtroversat. E ceva nou, un subiect la care merită să revenim separat. Cu 12% vol. alc., are o aciditate ceva mai redusă decât precedentele, dar e mai plin. Oricum, are acelaşi postgust surprinzător de lung. Calităţi frumos subliniate de ruloul din piept de pui, cu orez basmati şi sos de praz alb.

FILE DE PESTE POLLOCK

Seara a încheiat-o spectaculos un WINKEL JESUITENGARTEN, din 2006. Un Erstes Gewaechs tipic, plin, echilibrat, corpolent, cu o aciditate suficientă. Un vin „cu statură” aşa cum ne-a amintit Cesar Filip că l-ar defini profesorul Viorel Stoian. E un vin ascedent, în care mai puţin impresionează „nasul”, dar care vorbeşte elocvent în gură. La un astfel de vin, Cesar a dorit să demonstreze că, uneori, în gastronomie, tiparele sunt făcute ca să ieşi din ele. Aşa că minunea din Grădina Iezuiţilor a asociat-o cu un julienne de curcan cu sos de roşii şi busuioc, alături de o garnitură de cous cous.

JULIENNE DE CURCAN

În loc de concluzii…

Atenţie: aceste vinuri ÎNCĂ se mai găsesc la „Ginger”! Preţurile sunt absolut accesibile, desigur în raport cu valoarea lor, aşa că vă puteţi grăbi, stocul nefiind totuşi destul de mare. Amatorii de „Petrus la pahar” sunt rugaţi să se abţină. Nu că nu s-ar putea (teoretic), dar trăim într-o ţară în care de abia învăţăm să decantăm fiţele de bunul simţ. Oricum, pentru cei care nu pricep despre ce e vorba, voi mai reveni (cu sprijinul lui Cesar) şi vom dezvolta subiectul.

Şi, dacă veţi avea curiozitatea să mergeţi la „Ginger”, încercând reeditarea, măcar parţială, a minunatei seri, trebuie să ţineţi cont că unele preparate au fost create numai pentru acea seară. Iar preţurile au fost de asemeni subvenţionate de restaurant (un detaliu puţin ştiut chiar şi printre oaspeţi). Altfel, ar fi destul de greu să oferi zilnic şi „a la carte”, cu numai 88 de lei, un astfel de recital. „Cârcodaşii” (alt subiect ce urmează să fie dezvoltat) pot încerca în alte părţi…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: