Vinul care măsoară Timpul


Cred că fiecare dintre noi a trăit experienţa când, trebuind să localizeze în timp o întâmplare anume, nu şi-a mai adus aminte precis data calendaristică. Dar memoria a reţinut exact că acel lucru s-a întâmplat în anul în care, sau în luna în care… În anul în care a primit un tablou cu semnătură celebră, în aceeaşi lună în care a apărut în librării un anumit „bestseller”, în aceeaşi zi în care a reuşit la un examen. Şi, de ce nu, în anul când s-a făcut un anume vin, ori în ziua în care s-a lansat cel mai spectaculos reprezentant din ultimele decenii al unui anumit soi.

Este un mod de regăsire în timp care se face după modelul vechilor cronici, în care o întâmplare era amplasată nu în anul cutare, ci „în vremea Ducăi Vodă”, sau „în anul când Ştefan Vodă zidi sfânta mănăstire a Putnei”.

Vinul este şi el un reper al memoriei pentru localizarea în timp a altor evenimente, chiar şi atunci când cifrele unei date calendaristice s-au topit în noianul de întâmplări acumulate în viaţa fiecăruia. Este şi el o măsură a timpului. Cu o condiţie: să fie într-adevăr memorabil.

Anul 2008 va rămâne ca anul declanşării crizei economice, dar şi ca anul în care, la cele mai importante concursuri mondiale, unele vinuri româneşti au dobândit recunoaşterea internaţională prin medaliile de aur şi argint. Este anul în care Vinarte a lansat pe piaţă un frumos Merlot comemorativ şi rafinatul spumant Cuvee D’Oro. Este anul în care Walter Zingler de la Casa Elite, din Miniş, a debutat cu trei vinuri de excepţie. Este anul în care oenologul Liviu Grigorică ne-a bucurat cu Feteasca Regală de la Negrini, minunat aşezată în tiparele clasice ale soiului, dar şi cu elegantele vinuri din gama Erotikon, lansată de Carl Reh Winery. Toate acestea (dar şi altele câteva) vor fi repere prin care anul 2008 se va fixa în memoria colectivă, la fel cum anul 2009 va avea, cu siguranţă, ca reper fundamental – uite că desecretizăm în avanpremieră – spectaculosul Flamboyant de la Davino, creat din recolta anului 2007.

Pe de altă parte, la fel de bine, Vinul este şi o măsură a timpurilor. Un vin mare, creat acum, în 2008, va defini întotdeauna un an bun, în care oameni de excepţie au obţinut o recoltă de excepţie. Vinificată excepţional, ea va da cu certitudine un vin – etalon pentru timpurile în care a fost creat. După cum un vin rău, va exprima şi el alte măsuri. Negative, ce-I drept, dar tot măsuri.

Dacă în septembrie şi în octombrie istoria picură din boaba de strugure, începând cu noiembrie vine vremea când ea începe să fie şlefuită în file de cronică lichidă. De acum, faptele s-au întâmplat. Bune, sau rele, sunt consumate. Cum vor fi redate, asta e altceva. Felul în care vinul anului 2008 va reuşi să fixeze întâmplările trăite acum în memoria pe care ne-o vom activa peste 10, 15, sau 20 de ani, asta depinde de arta vinificatorilor, dar şi de a tuturor celor care construim faptul cotidian.

Dacă vom avea un vin extraordinar, dar şi împliniri, fie ele personale, sau profesionale, vom avea şi „pagini” de excepţie. Ele vor putea relata peste ani că, în 2008, aici au vieţuit oameni care au ştiut să îngrijească via, să facă Vin, să îl vândă şi să îl bea trăind frumos. Chiar să îl şi povestească. Dacă nu, acest an va deveni unul anost şi se va pierde fără a reuşi vreodată să trezească nostalgii.

Sunt curios, când vom bea un vin din 2008, cum ne vom aminti acest an? Ce evenimente şi cât de plăcute, sau cât de neplăcute, vor reuşi vinurile lui să scoată din sertarele memoriei noastre? Peste decenii, poate vom uita cifrele din calendar. Dar ar fi minunat să ne aducem aminte, de exemplu, că prima exercitare postdecembristă a votului uninominal s-a întâmplat în anul în care am întâlnit vinul… Mai departe, completează fiecare, după gust şi după vin, după educaţie şi destin. Important este să aibă cu ce!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

cuvinte23

intr-o lume îmbâcsită de material o mai fi loc pentru vis?

Balaurul Român

Virtus Romana Rediviva

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Byzantine Alchemy

Words from Eastern Roman Empire

Valea Frumoasei

Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”

petitie catre vremurile odioase

Just another WordPress.com weblog

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Adrian Mangu

blogger civic și literar

Micael Nicolas's Blog

Simt ,deci înţeleg !

Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Adevărul trebuie cunoscut,chiar dacă e urât şi imoral !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Stefanteris's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: